Zlatna smola drevnog Egipta: šta sve leče tamjan i ulje tamjanovca

Tamjan je vrsta mirišljave smole koja se dobija od azijskih i afričkih stabala Boswellia. Karakterišu ga brojne lekovite moći, a izuzev crkvenih obreda paljenja, njegova upotreba na Zapadu je vrlo retka.

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko telo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima te u lečenju već 5.000 godina.

U ayurvedi nalazi primenu kao lek protiv artritisa, služi za ubrzano zaceljivanje rana, ženske hormone dovodi u ravnotežu i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamovala tela, te nije čudo što je njegova cena bila ravna ceni zlata.

"Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja. Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvatala države zbog ekonomskog značaja "znoja bogova" kako su tamjan zvali Egipćani," započinje priču aromatereapeut Saša Radulović.

Masaža toplim kamenjem: ružičasta himalajska so čuva zdravlje, poboljšava cirkulaciju i otvara pore...

Tamjan smanjuje upale u organizmu

Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protivupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

"Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tela, te umirenju prenapregnutog nervnog sistema," kaže Saša Radulović.

Njegova protivupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni i sprečava nastanak infekcija.Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u regulisanju simptoma Chronove bolesti i lečenju različitih cista.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.