Zimska kura fitoterapije

Uz mineralne lekove i fitoterapeutske tajne naših baka nije teško pojačati odbrambene snage organizma tokom zimskih meseci.

Kako ostati zdrav i vitalan u zimskim mesecima? Kako jednom proći zimu bez crvenog podbulog nosa, dosadne kijavice, bez kašlja i bolova u grlu? To bi bilo dobro, zar ne? I pored preventivnih mera (kura za imunitet), šetnji, vežbi i uravnotežene ishrane, ne dobijamo garanciju da nas neka patogena bakterija ili virus neće strpati u krevet. Ali imamo rešenje i za to! Kada su prirodna sredstva i soli uz nas možemo i najgoru prehladu saterati u ćošak.

Kako zima ne bi bila opterećenje za organizam, možemo se pre početka zime i snežnih dana zaštititi solima. Nr.1 Calcium fluoratum D6, Nr.3 Ferrum phosphoricum D12 i Nr.11 Silicea D12 su tkivne soli koje su dobre kod preosetljivosti na hladnoću, čuvaju od prehlade, jačaju imunitet, ne dozvoljavaju umor i malaksalost, doprinose vitalnosti organizma, jednom rečju pripremaju organizam za dugu i hladnu zimu. Doziranje: prva tri dana se vrši intenzivna priprema organizma. Uzimati 3x2 tablete dnevno (od svake soli po dve), a zatim narednih 3-6 nedelja uzimati 3x1 tabletu svake soli ponaosob. Za kožu, posebno za suvu, preporučuje se losion Nr.11 Silicea.

Prehlada

Svi znaju taj osećaj. Nos pecka, počinje da curi, ruke i noge su hladne, javlja se bol u mišićima, umorni smo i osećamo opštu slabost. Bez sumnje, tako se najavljuje prehlada. Jedna od blažih metoda protiv prehlade je: inflamatorna (protivupalna) šema Dr Šislera (Dr. Schüssler) sa tri soli: Ferrum phosphoricum (Nr.3), Kalium chloratum (Nr.4) i Kalium sulfuricum (Nr.6). Ove tkivne soli pomažu kod svih klasičnih tegoba, kao što su: kijavica, kašalj, bolovi u grlu i temperatura. Ko Ferrum phosphoricum (Nr.3) uzme kod prvih znakova prehlade, ima dobre šanse da se ne razboli.

Ovako funkcioniše protivupalna šema:

1. Stadijum: Ferrum phosphoricum (Nr.3) D12

Ova so se uzima kod prvih simptoma, kao što su: grebanje u grlu, začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos, kijavica i opšta slabost. Ferrum phosphoricum je najvažnije akutno sredstvo u Šislerovim solima, snabdeva ćelije kiseonikom, posreduje dobijanju energije u ćelijama, utiče na imuni sistem. Nr.3 je takođe pravi izbor kod temperature. Doziranje: u prvom satu na svakih 10 minuta po jednu tabletu rastapati u ustima, a zatim redukovati dozu: prvo na svakih pola sata, a onda na sat vremena po jednu tabletu, dok se ne oseti poboljšanje.

2. Stadijum: Kalium chloratum (Nr.4) D6

Ako nismo mogli da zaustavimo prehladu na vreme, pomoći će nam so za sluzokožu, so Nr.4. Zapušen nos čini prohodnim za vazduh, čisti jezik i grlo od beličastih naslaga. Doziranje: na svakih sat vremena po jednu tabletu naizmenično sa Ferrum phosphoricumom (Nr.3). Onda 3x1 tableta dnevno rastopljena u ustima.

3. Stadijum: Kalium sulfuricum (Nr.6) D6

Kad upornog kašlja, kijavice i bolova u grlu, gde so Nr.3 i Nr.4 nisu bili dovoljni, dobro se pokazalo delovanje regeneracijske soli Kalium sulfuricuma (Nr.6). Ona podstiče izbacivanje štetnih materija i time podržava oporavak organizma i stvara nove ćelije. Doziranje: 3 do 6 tableta dnevno.

Kašalj

Veoma je bitno da posmatramo simptome. Za različite tegobe postoje različite soli.
• Nr. 4 Kalium phosphoricum D6: za sve vrste kašlja; obavezno 3x1 tableta;
• Nr. 5 Kalium phosphoricum D6: kod povremenih napada kašlja usled prašine i drugih stranih tela;
• Nr.7 Magnesium phosphoricum D6: kod kašlja koji „golica" i kod noćnih napada kašlja;
• Nr.8 Natrium chloratum D6: kod suvog kašlja;
• Nr.10 Natrium sulfuricum D6: kada se kašalj usled veće vlažnosti vazduha pogoršava;
• Nr.14 Kalium bromatum D6: kod produktivnog kašlja sa mnogo šlajma.
Doziranje: 3-6x1 tableta. Izuzetak: Nr.7 Magnesium phosphoricum, 10 tableta rastvoriti u vruću vodu (mešati samo plastičnom ili drvenom kašičicom) i popiti pre spavanja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.