Žensko zdravlje: najbolja ishrana za ženu koja pati od policističnih jajnika

Ukoliko spadate u grupu žena koje imaju zdravstvene probleme uzrokovane policističnim jajnicima, put ka ozdravljenju vodi i iz tanjira. Evo i zašto...

Neki od simptoma policističnih jajnika uključuju neredovni mesečni ciklus ili njegov izostanak, izraženija dlakavost lica, prsa, abdomena (stomaka), stanjivanje kose ili predeli ćelavosti na glavi, akne, tegobe kod regulacije telesne mase, smanjena plodnost.

Nakupljanje masnoće u srednjem i gornjem delu stomaka naziva se centralna ili središnja gojaznost, gde osobe u tom slučaju imaju oblik jabuke (naspram gde se masnoća nakuplja na bokovima, pa telo više poprima oblik kruške, koji je poželjniji i sigurniji za žene).

Napitak od lekovitih trava za miome i ciste na jajnicima...

Zašto oblik jabuke ukazuje na problem? Gojaznost koja je javlja u središnjem delu nosi sa sobom komplikacije poput pojave visokog krvnog pritiska, ali u slučaju policističnih jajnika i drugih komplikacija sa hormonima. Naime, naučna istraživanja koja su koristila ultrazvučna merenja, otkrila su da žene sa policističnim jajnicima imaju veći udeo središnje gojaznosti. U tom slučaju, često dolazi do pojave insulinske rezistencije, koji je jedan od koraka prema razvijanju šećerne bolesti tip 2.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.