Makrobiotičarka dr Nina Bulajić: Evo kako da pronađete svoj put ka zdravlju

„Ako hoćete da savladate nešto, pa i zdrav stil života, tome se treba posvetiti“, dr Nina Bulajić

Iza imena i titula – sc. med. dr Nina Bulajić, ugledni mikrobiolog, autor i koautor u preko 30 naučnih i stručnih publikacija, autor knjiga „Spirala života“ i „Detoksikacija putem makrobiotike“, savetnik za makrobiotičku ishranu sa obrazovanjem iz oblasti tradicionalne medicine u okviru School of Healing Arts – kriju se volja, rad, ljubav prema sebi i drugima a, pre svega, energija i vitalnost oličeni u ženi koja, pored uspešnog i humanog posla, ispunjava i ulogu majke i supruge.

„Znate kako, i mi lekari smo pacijenti. Uvek vas neki lični problem natera da tragate dalje. Makrobiotikom se profesionalno bavim od 2005. godine, dok sam lično mnogo ranije počela sa ovim načinom ishrane i života uopšte, a onda postepeno učila. Prvo krenete od hrane, pa posle toga idete na energetske vežbe. Vežbala sam jogu i ći gong i to mi je donelo pokretljivost i opšte benefite po zdravlje. Kada tako radite, sporije starite. Lično sam bila vrlo zadovoljna svojom karijerom u konvencionalnoj medicini. Radila sam kao mikrobiolog, doktorirala, bila načelnik na VMA, a posle toga šef laboratorije u Institutu za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut. Međutim, lično zdravstveno stanje, kao i stanje u porodici koje je bilo nerešivo lekovima, opredelilo me je za alternativni pristup. Bilo je fantastično kada smo primenili makrobiotički režim od 4 meseca i problemi su svima nama prošli. To je bio veliki motiv da se opredelim da odem u SAD i završim School of Healing Arts (Školu umetnosti lečenja). Nakon toga sam zaronila u psihologiju, jer sve kreće iz psihološko-duhovne sfere, što je sada već poznato. Smatram da je izuzetno važno osvešćivati svoj nesvesni deo i postepeno ga integrisati, da se ne biste obolevali od psihosomatskih bolesti. To je put koji neprekidno traje. I dan-danas učim.“

Lagani letnji obrok koji krepi i jača organizam: tajlandska krem čorba od pečuraka i kokosaLagani letnji obrok koji krepi i jača organizam: tajlandska krem čorba od pečuraka i kokosaLagana tajlandska čorba od pečuraka i kokosa obiluje aromama i uz to je vrlo zasitna.

Distanciranost od prirode i sve veći broj obolelih od raznih bolesti, počinje da otvara svest o nužnosti prevencije i zdravog života koji - prema doktorkinim rečima - počinju u sopstvenoj kući, u „kuhinji koja je farmacija života, aktivnosti i šetnji u prirodi“.

„Ljudi su previše orijentisani na gotova sredstva. Zato nismo daleko odmakli. Svi drevni holistički sistemi bili su složeni i uvek gledali prvo kosmologiju, pa uticaj planeta na prirodu, pa onda životinjski i biljni svet, i čoveka u tome. Dakle, mi smo apsolutno neodvojivi od prirode, ali u modernim vremenima, kao na primer danas, nije slučaj da se sve posmatra celovito. Još od Hipokrata se govori o holističkom načinu života. Inače, pojam makrobiotike počinje od Stare Grčke, od Hipokrata.To je podrazumevalo pre svega preventivni pristup - ono što se danas smatra velnesom. Telo, psiha i duša su jedinstvo i mi smo u skladu sa prirodom i Kosmosom. Hipokrat je veoma poklanjao pažnju snovima i svemu onome što moderna psihologija radi. Ova ideja se razvijala u Evropi kroz vekove. Prvu knjigu o tome – „Makrobiotika ili Umetnost dugovečnosti“ napisao je Kristof Hufeland, Geteov lični lekar, a naš akademik Jovan Stejić početkom 19. veka preveo na srpski jezik.

Tako se reč makrobiotika u našem jeziku pojavljuje početkom 19. veka. S druge strane, u Japanu početkom dvadesetih godina prošlog veka, Žorž Osava koji se tada zvao Jukikaku Sakurazava, radio je sa jednim vojnim doktorom i uočio vezu između ishrane i zdravlja. On se lično izlečio od tuberkuloze i nakon toga posvetio izučavanju tradicionalne ishrane, došao u Evropu i predavao svoju metodu, akupunkturu i osnove kineske tradicionalne medicine.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.