Zašto uvek treba da imate lavandu u kući: magična i lekovita biljka protiv bolesti i nervoze

Lavanda ima umirujuće dejstvo, odlična je za negu kože i lepotu, ali je i savršeno prirodno sredstvo za lečenje brojnih zdravstvenih tegoba!

Postoji mnogo vrsta lavande. Negde sam davno pročitala podatak o više od 30 vrsta ove prelepe, grmolike biljke. Zavisno od vrste, variraju joj visina, oblik i boja listova i cveta. Uprkos raznolikosti, najkvalitetnije ulje dobija se od vrsta Lavandula angustifolia (tzv. prava lavanda ili Lavandula vera) i Lavandula stoechas, kojima još možemo pridodati i korišćenu širokolisnu lavandu (Lavandula spica ili Lavandula latifolia).

U odnosu na pravu lavandu, lavandin ima zbijeniji grm, visok je u proseku 80 do120 cm, prečnika više od 150 cm. Njegov miris je intenzivniji, a ulje bogatije kamforom i ima manje lekovitih efekata od lavande.

Biljka besmrtnosti ima neverovatna lekovita dejstva: evo zašto se u Kini pije čaj od jiaogulanaBiljka besmrtnosti ima neverovatna lekovita dejstva: evo zašto se u Kini pije čaj od jiaogulanaDivlja biljka koja raste u Kini štiti telo od bolesti - evo šta sve leči čaj od jiaogulana!

Lavanda se uzgaja zbog eteričnog ulja koje ima veću vrednost što je veći procenat estera (linalil-acetat i linalol). Ostali sastojci ulja su borniol, kamfor, geraniol, citronelal, a kako bi se u cvetovima zadržala najveća količina aktivnih materija, najbolj je brati lavandu u ranim jutarnjim časovima i to u razdoblju kada je tek polovina njenih cvetova otvorena.

Na stranu svi stručni i naučni nazivi, terminologija, opisi i tumačenja, pred nama je prelepa biljka koja svoj pravi zamah doseže u trećoj godini sadnje i rasta. Otporna i nenametljiva, dobro podnosi visoke i niske temperature zbog čega je, na sreću, sve češće možemo videti u kontinentalnim krajevima. A kada u leto procveta i privuče pčele i razne insekte, ona nam oblikom, bojom i opojnim mirisom, potvrđuje slavu još od vremena kada su je, zbog kupki i mirisnih ceremonija opuštanja i ulepšavanja, stari Rimljani nazvali prema reči lavare, prati, što se vrlo verovatno odnosilo i na lekovito dejstvo ove biljke u negovanju kože, ublažavanju iritacija i ispiranju rana.

Iako lavanda nije bila poznata prvim ajurvedskim lekarima, ajurveda itekako poznaje i priznaje lekovitost ove biljke. Blago svojstvo rashlađivanja čini je korisnom za sva tri ajurvedska mentalno-telesna tipa (vata, pitta, kapha,) dok se lavandino ulje preporučuje i koristi za smirivanje tj. ublažavanje pitta doše (naročito kod kožnih iritacija, upale, hipertenzija…).

Osnovna delovanja lavande:

Sredstvo za smirenje - Eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za nerve. Lavanda pomaže u lečenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen prijatan miris otklanja umor i nemir, povećava mentalnu aktivnost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.