Zašto svakog dana treba da pojedete kašiku semenki suncokreta

Zašto je važno da svakog dana jedete semenke suncokreta - prirodni lek koji štiti i jača telo!

Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima. Narodna medicina pridaje veliki značaj semenkama suncokreta u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja, piše Stvar ukusa.

Savremena medicina takođe ističe značaj semenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije nervnog sistema i da pomaže bolesnicima od multiple skleroze.

Chia semenke za brz oporavak, energiju i izdržljivostChia semenke za brz oporavak, energiju i izdržljivostPravu malu riznicu zdravlja, chia semenke, krase mnogi epiteti zbog veoma vrednog nutritivnog profila i lekovitog delovanja na…

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u preveciji raka. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih oboljenja.

Za zdravo srce

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je vrlo važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida.

28 grama na ulju pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su kancer i bolesti srca. Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kosti

Pored kalcijuma, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Takođe, sprečava i grčeve mišića, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može sprečiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, seme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove usled artritisa.

Metabolizam

Suncokret je bogat i vitaminom B, koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih ćelija. Osim toga, pospešuje metabolizam jer obezbeđuje energiju telu,jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

Koža i kosa

Pomažu koži da zablista. Semenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica.

Ovaj recept omogućiće vam da očistite kožu te će vaše lice biti fantastično meko i glatko. Osim toga, mogu poslužiti i za tretman celog tela.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.