Uvod u holističku stomatologiju

Sa stanovišta očuvanja energetske ravnoteže tela, važno je da usta i zubi ostanu što duže patološki neizmenjeni. Svaki zub pojedinačno, u zavisnosti od toga u kojoj se vilici nalazi, energetski je pokazatelj stanja određenog organa.

„Posmatrati usnu duplju isto je što i posmatrati telo u celini. Da bi sagledao telo, ne smeš zanemariti usta.“

Holistički pristup lečenju bolesti osvojio je i stomatološke ordinacije. Glavno načelo kojeg se holistička stomatologija drži je međusobno dopunjavanje znanja tradicionalne i alternativne medicine radi uspostavljanja dugotrajnog zdravlja. Stomatolozi holističari procenjuju stanje usne duplje uzimajući u obzir neraskidivu povezanost tela, uma i duha. Tek nakon detaljnog razgovora o istoriji bolesti, navikama i načinu života pristupa se sprovođenju terapije koja će najviše biti u skladu s ličnim potrebama pacijenta, a u cilju harmonizacije opšteg stanja organizma.

Sa stanovišta očuvanja energetske ravnoteže tela, važno je da usta i zubi ostanu što duže patološki neizmenjeni. Na jeziku se nalaze zone koje su u energetskom smislu odgovorne za normalan rad unutrašnjih organa. Vrh jezika odgovara srcu, iza njega je zona pluća, sredina jezika povezana je sa želucem i slezinom, bočne strane s jetrom i žuči, dok baza jezika odgovara bubrezima, bešici i crevima. Svaki zub pojedinačno, u zavisnosti od toga u kojoj se vilici nalazi, energetski je pokazatelj stanja određenog organa. Umnjaci energetski pokrivaju srce i creva. Kutnjaci i pretkutnjaci — jednjak, želudac, gušteraču, debelo crevo i pluća. Očnjaci i sekutići — jetru, žučnu kesu, bubrege i bešiku.

Holistička stomatologija proučava pet oblasti: ishranu, oralnu higijenu, škodljive materijale, oralne infekcije i psihofizičku napetost. Biološki osvešćen stomatolog mora podjednako obratiti pažnju na svaku od njih. Pred sobom ima zadatak da na siguran i delotvoran način, koristeći neškodljiva sredstva i metode, neutrališe energetski narušeno stanje organizma i prevede ga u neutralno. Jedino tako, oslobođen od balasta infekcija, alergena i otrovnih supstanci, imuni sistem može pokazati puno dejstvo u samoregulaciji i očuvanju homeostaze.

Zubi otkidaju i sitne hranu pripremajući je za prvu fazu varenja. Početni simptomi mnogih sistemskih bolesti najpre se uočavaju u ustima. Kako bi se omogućilo postojanje pozitivne povratne sprege između ishrane, iskorišćavanja hranljivih sastojaka i njihovog pravilnog uticaja na stanje usne duplje i celog organizma, pacijente treba savetovati o pravilnom načinu ishrane. Važno je da koriste organski proizvedene namirnice, visoke hranljive vrednosti, pravilno pripremljene i bez dodataka veštačkih pojačivača ukusa. Obavezno je da značajno smanje upotrebu šećera. On ne samo što izaziva propadanje zuba, već utiče i na celokupni metabolizam. Menjaju se psihofizičke osobine čoveka i dolazi do pojave posebne vrste zavisnosti.

To dalje stvara mnoge druge poteškoće: od promena ponašanja do dijabetesa. O važnosti ishrane svedoči podatak da nepravilna ishrana žena u trudnoći i novorođenčadi u formativnom periodu dovodi do sve veće učestalosti malokluzije (nepravilnog zagrižaja). Nepravilan zagrižaj kasnije dovodi do bolova u vilicama, vratu, sinusima, glavi... Stomatolozi holističari za svakog pacijenta određuju dijetu, shodno problemima koje ima, na osnovu rezultata kompjuterskih testova intolerancije na hranu i analize krvi. Nakon prvih testova određuje se optimalan odnos unošenja ugljenih hidrata, proteina i masti. Tokom tretmana kod stomatologa holističara dolazi do detoksikacije organizma jer se telo oslobađa nagomilanih toksina i štetnih materija. Tada je potrebno koristiti i suplemente u ishrani, kao što su vitamin C i kalcijum, kako bi se obnovila narušena biohemija organizma. Po završetku terapije ponovo se rade testovi. Korigovane dijete bi se trebalo pridržavati i ubuduće.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.