Upoznajte hipnoterapiju

Reči su oduvek imale veliku ulogu u isceljenju. Da li ste znali da je najčešća prepreka u komunikaciji upotreba negacije? Zato što ljudski um ne razume negaciju.

Hipnoterapija je verbalna terapija, gde je način upotrebe jezika terapeuta ključ njegove sposobnosti. To je interaktivna terapija gde se klijent, vođen blagim glasom terapeuta i njegovim sugestijama, dovodi u stanje transa što pomaže otvaranju emocija, misli i obrazaca ponašanja. Trans je stanje potpune opuštenosti gde su misli i telo skoro uspavani, a opet dovoljno budni da bi klijent ostao svestan i otvoren za saradnju.

Moć podsvesti

„Naša podsvest je naš emotivni mozak tj. naš desni mozak koji kontroliše i generiše navike, instinkte i emotivne reakcije. Podsvest je 90% odgovorna za naše svakodnevno ponašanje, a mi se pitamo zašto se vrtimo u začaranom krugu naših šablona ponašanja, navika i uverenja. Zato što podsvest usvaja to ponašanje van naše svesti i kontrole”, kaže Jelena ter Haar, hipnoterapeut, refleksoterapeut i mama male Dunje (3). Ona objašnjava da je naša svest naš logični mozak (levi mozak) koji tretira percepciju kao neproblematičnu, vidi situaciju onakvu kakva jeste i nema ideju na koji način je došlo do viđenja stvari kakve jesu. „Ukoliko imamo panični napad, nemamo tendenciju da pomislimo Oh paničim, već samo paničimo, pa kasnije shvatimo da smo paničili…”, kaže naša sagovornica i dodaje da nas naša podsvest štiti od bola i neprijatnosti: „Evoluirali smo da bismo mogli da preživimo, pa su tako namere naše podsvesti usmerene ka tome - da budemo zaštićeni, na sigurnom. Naš mozak koristi događaje iz prošlosti da objasni značenje sadašnjih situacija, tako da transformacijom značenja može biti promenjeno ponašanje koje je bazirano na tim značenjima.”

Rad hipnoterapeuta je kompleksan, a reči su jedina alatka koju on koristi. Uloga reči je bitna kroz istoriju čoveka - reč od davnina ima veliku snagu. Pri ritualnim radnjama, reči su bile te koje su motivisale i uticale na rezultat. Tajnost reči kod šamana povećavala je njihovu snagu, kao i kod sveštenstva - molitve, himne, mantre... Reči tako i danas imaju veliku ulogu u isceljenju jer jezik prati i formira ponašanje. Osim toga, misli i telo utiču jedno na drugo. Jezik je okidač za aktivnost misli, ali može da bude i odgovor na aktivnost misli.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.