Ublažavanje bolova Aleksanderovom tehnikom

Ako odmorimo mozak, isključimo se i posvetimo pravilnom držanju i upravljanju sopstvenim telom, možda ćemo moći da otkrijemo šta nas to stalno žulja.

Sticanjem znanja o svetu koji nas okružuje poneka­d zaboravljamo ono što leži u nama prirodno a iz dana u dan se potisku­je novim informacijama. Nekada treba dozvoliti telu da se oslobodi koma­ndi mozga da bi se podsetilo na zdravlje i blagostanje.

Australijski glumac F. M. Aleksander je razvio svoj metod izlečenja proučavajući sopstveno telo i njegove sposobnosti obnavljanja nakon što je izgubio glas. Tokom borbe da se oporavi, uvideo je da ne može da promeni pogrešne navike tako što će raditi nešto drugo umesto njih, već je morao da zaustaviti svoje reakcije sa ciljem da dozvoli sebi neki novi vid reagovanja. To je značilo da treba da donese svesnu odluku da se odupre naviknutim, najčešće štetnim reakcijama, i prepusti se spontanoj, prirodnoj, obično najboljoj reakciji.

Njegova tehnika je psiho-fizički proces re-edukacije: inhibicijom automatskih, naviknutih reakcija, omogućavamo eliminaciju starih navika i pogrešnu upotrebu tela a kroz pouzdanije čulno razumevanje idemo napred u smeru odgovarajućeg, nama svrsishodnijeg, korišćenja tela. Jedan deo se odnosi na poboljšanje procesa disanja kao kod joge, oslanja se na dodir kao način komunikacije tokom učenja, kao u masaži, i u mnogome doprinosi aktiviranju prirodnih procesa isceljiva­nja. Na privatnim sesijama se sedi, stoji i hoda, a Aleksander praktikuje nežni dodir i verbalne instrukcije da bi klijentima pomogao da identifikuju i promene loše navike u kretanju i položajima tela koji dovode do ograničenja pokreta i nelagodnosti.

Ova tehnika dodatno brine o ravni glave, vrata i torzoa i posebno je korisna za ublažavanje bolova u leđima, protiv glavobolja, česte ukočenosti i drugih problema uzrokovanih lošim držanjem tela i preteranim stresom. Terapeut dodirom ispituje tačke na telu i verbalno daje instrukcije klijentu kakve položaje da zauzme. U osnovi ove tehnike ne leži pitanje šta radimo, već kako to radimo.

 

Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.