U Škotskoj lekari prepisuju odlazak u prirodu kao lek: evo zašto treba da praktikujete ovu ideju

Dokazi o blagodetima prirode za mentalno i fizičko zdravlje su brojni.

Od prošlog meseca lekari u Škotskoj svojim pacijentima kao "lek" mogu da prepišu - šetnju u prirodi.

Radi se o prvom programu ove vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, a cilj je smanjiti krvni pritisak, anksioznost i povećati sreću kod ljudi s dijabetesom, mentalnim bolestima, stresom, bolestima srca i drugim bolestima.

Prirodni lek za bolje pamćenje: miris ove biljke poboljšava koncentracijuPrirodni lek za bolje pamćenje: miris ove biljke poboljšava koncentracijuRuzmarin je efikasan u borbi protiv promene raspoloženja, stresa, pamćenja i poboljšava brzinu razmišljanja.

Postoji i prospekt sa predlozima koji prate program, a koji je ispunjen zabavnim i šarmantnim predlozima za pacijente poput onoga da u februaru cene brzinu vetra, dok u martu mogu od nekoga da pozajme psa i izvedu ga u šetnju, dok u april mogu da dotaknu more i naprave hotel za insekte.

U maju se pacijentima na šaljiv način savetuje da glavu zabiju u travu, dok u junu mogu da odaberu dve vrste trave i dobro ih prouče. Jul je vreme za pomaganje u čišćenju plaže i obrok u prirodi. U avgustu se pacijentima sugeriše da cene oblake, dok u septembru mogu da nahrane ptice u svom vrtu. Postoji još puno saveta i sve to po nalogu lekara.

Hrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiHrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiSistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne materije.

 Šalu na stranu, dokazi o blagodetima prirode za mentalno i fizičko zdravlje su brojni. Ako 90 minuta u danu provedete u šumskom području, smanjuje se aktivnost u delu mozga koji je obično povezan s depresijom.

 Vreme provedeno u prirodi ne samo da smanjuje krvni pritisak i teškoće i povećava sreću, nego i smanjuje agresiju, simptome ADHD-a, poboljšava kontrolu bola, imuni sisitem, a postoji još čitav niz prednosti koje tek treba da se otkriju.

Izvor: Stil/Zadovoljna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.