U koliko sati treba da večerate, a šta treba da popijete posle doručke: saveti za brže varenje i borbu protiv nadutosti

Ajurveda nam daje nekoliko smernica kako da održimo svoju probavnu vatru zimi u balansu i kako da se dobro osećamo.

Niske temperature dovode do konstrikcije kožnih pora i površinskog vezivnog tkiva, što sprečava gubitak toplote iz tela. Vrelina se iz površnijih prebacuje u dublja tkiva i ide u želudac u kom povećava vatru varenja, koju u ajurvedskoj medicini zovemo đatar agni (jathara agni). Ovaj proces kod svake osobe prirodno doprinosi povećanju apetita, što, uz slabiju fizičku aktivnost, može dovesti do nagomilavanja masnih naslaga u zimskom periodu. Zbog toga je tokom hladnih dana izuzetno važno da uzimamo hranu redovno i da pripremamo obroke koji će zadovoljiti naš apetit, a koji neće dovesti do povećanja telesne težine.

Zaboravljena biljka čini čudo za zdravlje: evo kod kojih oboljenja pomaže potočarkaZaboravljena biljka čini čudo za zdravlje: evo kod kojih oboljenja pomaže potočarkaSok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljnu upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod opadanja kose u vidu utrljavanja…

Doručak je izuzetno važan obrok, i bez obzira na to u kolikoj smo žurbi zbog polaska na posao, neophodno je da za njegovu pripremu odvojimo dovoljno i vremena i pažnje. Ovsena kaša, kaša od heljde ili kukuruzna palenta u koje, prema želji, možemo dodati kuvano, sveže ili sušeno voće, ili neke druge namirnice koje volimo i koje nam prijaju, fino će nas ugrejati, a lako su svarljive i veoma hranljive. Ovo mogu biti primeri za doručak vata i pita osobe. S obzirom na činjenicu da su kafa osobe najpodložnije povećanju telesne težine, za njih se preporučuje doručak pripremljen od dinstanog povrća i pirinčanih ljuspica, basmati pirinča, kinoe ili prosa, na primer.

Oko sat vremena nakon doručka preporučljivo je da popijemo čaj od đumbira, cimeta i karanfilića. Priprema se tako što se u 250 ml provrele vode doda ½ kafene kašičice suvog đumbira i ½ kafene kašičice cimeta i samo prstohvat karanfilića. Ovaj čaj će poboljšati varenje i cirkulaciju i eliminisati višak sluzi iz organizma. Ne preporučuje se jedino osobama koje imaju izraženu pita neravnotežu i oboljenja poput čira na želucu, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, ili neke druge izražene upalne procese.

Napravite svoj zimski začin za bolji imunitet (RECEPT)Napravite svoj zimski začin za bolji imunitet (RECEPT)Prema tradicionalnom učenju ajurvede, naša probavna vatra ili agni je izuzetno značajna jer pomaže da što više nutrijenata iz…

Oko podneva, između 12 i 13:30, kad je Sunce u zenitu, postaćemo veoma gladni, tako da je važno da na vreme isplaniramo ručak. Možemo pojesti beskvasni hleb od celih integralnih žitarica ili kuvane žitarice, dinstano ili na pari pripremljeno povrće i obavezno toplu supu ili čorbu u koju smo dodali malo gija (prečišćeni maslac). Kuvane mahunarke takođe mogu biti dobar izbor.

Večera ne bi trebalo da bude kasno, a najbolje vreme je u periodu od 17-19h. Preporučuje se da bude topla, tečna i lagana. Razne vrste supa, čorbi, potaža mogu biti idealna večera u zimskim danima. Inače, zima je jedini period u toku godine kad je, prema ajurvedi, preporučljivo konzumirati male količine suvog vina uz obrok. Vino je tada, zapravo, zamena za upotrebu ajurvedskih preparata koji se nazivaju arište (fermentisane biljne mešavine), a koji se preporučuju tokom zimskog perioda za eliminaciju toksina iz tkiva.

Za bolje varenje i sprečavanje bolova u stomaku: kako sami da izmasirate stomakZa bolje varenje i sprečavanje bolova u stomaku: kako sami da izmasirate stomakUkoliko nemate vremena, a imate problema sa varenjem ili menstrualnim bolovima možete iskoristiti elemente tradicionalne kineske…

Veoma je važno da mislimo o našoj vatri varenja, posebno tokom zimskih meseci, kada uzimamo težu i masniju hranu koja se teže vari i kada nam je kretanje slabije.
Organsko i 100 odsto čisto etarsko ulje komorača (Fennel, morač), može biti veoma korisno ako se uzima pre obroka, sa malo meda u količini od 1 do 2 kapi.
Za osobe koje imaju usporeno varenje, pola kašičice rendanog đumbira, prelivenog sa malo limunovog soka i prstohvatom soli, kada se uzme pre obroka, veoma dobro aktivira vatru varenja i omogućava da čitav proces dobro funkcioniše.

Izvor: Sensa

dr Gordana Marković

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.