Tri lica muzike

Preporučujemo vam muzičke komade koji mogu da posluže umesto ljubavnog zova, za padanje u trans ili za pražnjenje energije... Za muzikoterapiju nije vam potrebno posebno muzičko obrazovanje.

There’s music in the sighing of a reed;
There’s music in the gushing of a rill;
There’s music in all things, if men had ears;
Their earth is but an echo of the spheres.
(LORD BYRON)

Čudesna je moć muzike da dotakne nikad dotaknuto. Sveprisutna i neuhvatljiva, ona ispunjava i pokreće, odvodi daleko u neotkriveno, podseća na već viđeno... U muzici ne postoje vremenske i prostorne granice, jer ona je oduvek i zauvek, jezik bez reči čije simbole slušalac tumači prema nekakvom nepisanom emotivnom esperantu. Muzika je najapstraktnija umetnost koja zadovoljava najobičnija osećanja. Da bismo mogli da uživamo u njoj, nije potrebno da smo muzički obrazovani, niti obrazovani uopšte, već da posedujemo talenat za imaginaciju. Na muziku reagujemo direktno, sa primalnog, gotovo brutalno običnog nivoa, jer se na tom nivou osećamo najsigurnije.

Koliko je stara muzika? Ukoliko se složimo da je čovek otac muzike, onda kazaljke na satu vremena ne treba mnogo okretati. Samo minut unazad. I evo pretka kako ispušta krike, gleda znatiželjno u svoje šake nesvestan da je otkrio prvi muzički instrument.

A zašto je čoveku bila potrebna muzika? Zbog tri razloga.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.