Tradicionalna Thai masaža

Iako se Thai masaža danas često poima kao zasebna terapija, suštinski je neodvojiv deo tradicionalne tajlandske medicine, zajedno sa lečenjem biljkama i mineralima, dijetalnom instrukcijom i spiritualnom praksom...

Thai masaža, jedna je od najstarijih terapija na svetu, sa 2500 godina dugom tradicijom. Njen utemeljitelj je Shivago Komarpaj, savremenik i lični prijatelj Buddhe i lekar kralja Bimbisara. Koncipirana na metafizičkim temeljima istočnih tradicija, Thai masaža je poput Ayurvede, Yoge, Tradicionalne kineske medicine i srodnih disciplina, zapravo holistička nauka. To znači da čovekovu fizičku, mentalnu i emotivnu prirodu posmatra kao Jedno, tj. sve aspekte ljudskog bića kao međusobno prožimajuće i povezane. Druga glavna karakteristika je traganje za uzrokom poremećaja i oboljenja, kako bi trajno bili otklonjeni, a ne pribegavanje trenutnom ublažavanju ispoljenih simptoma.

Jelena Jovanović, viši fizioterapeut, terapeut tradicionalne tajlandske masaže i član Thai Healing Alliance International kaže da je najjednostavnije opisati terapiju kao spoj Yoge i Ayurvede: „Obe su sastavni deo vedske tradicije i međusobno se dopunjuju i utiču jedna na drugu. Vrlo jednostavno, yogu možemo opisati kao ulaganje napora u svrhu dostizanja stanja samootvaranja. Ayurveda je nauka o postizanju i održavanju zdravlja na svim nivoima - telesnom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom. Thai masaža je njihova savršena simbioza.”

Jelena je svoje umeće thai masaže stekla na beogradskom Institutu Thai Masaže – ITM (www.thaimassageinstitute.org) gde se održavaju osnovni i napredni kursevi kao i obuka „jedan na jedan”. „Danas imamo tu privilegiju da ne moramo putovati na Tajland kako bismo se obučavali za thai terapeuta ili pružili sebi thai masažu. Širom sveta postoje mnogobrojni učitelji koji su učili od najboljih na Tajlandu, i svoja znanja šire i prenose dalje, kako putem ozbiljnih škola, thai udruženja tako i putem raznih seminara. Nakon završene obuke na Institutu Thai Masaže u Beogradu, zahvaljujući organizaciji Thai Healing Alliance International imala sam prilike da upoznam velike učitelje iz raznih zemalja i dopunim svoje znanje.”

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.