Terapija uljem otklanja bolove: pomaže kod glavobolje, visokog pritiska i nagomilanog stresa

Saznajte od aromaterapeutkinje Anamarije Pažin Morović koja eterična ulja možete koristiti kako biste ublažili bolove.

Petitgrain i lavanda imaju jako spazmolitičko delovanje, dakle opuštaju napete i bolne mišiće, a ruzmarin kemotip kamfor i lovor prirodni su analgetici. Sva spomenuta ulja najintenzivnije deluju protiv bola nanošenjem na bolno mesto, dakle preko kože”, ističe aromaterapeutkinja.

Prirodni antibiotici: 4 eterična ulja koja leče upalePrirodni antibiotici: 4 eterična ulja koja leče upaleEterična ulja imaju izraženo antibakterijsko dejstvo i pomažu protiv upala. Ulja žalfije, tamjana, čajevca deluju i na bakterije…

Sva eterična ulja najsigurnije je primeniti pomešana sa baznim uljem. Navedena eterična ulja najbolje je rastvoriti u maceratu gospine trave, odnosno kantariona (u 1 dl macerata gospine trave može se staviti ukupno 60 kapi spomenutih eteričnih ulja koja se mogu međusobno mešati). Na primer, u 1 dl macerata gospine trave može se dodati 10 kapi eteričnog ulja mente, 30 kapi eteričnog ulja prave lavande, 10 kapi eteričnog ulja lovora, 10 kapi eteričnog ulja petitgrain.

Ova mešavina se koristi za masažu, a može se i lokalno primeniti utrljavanjem u bolno mesto, npr. vrat ili stopala“, preporučuje aromaterapeutkinja. Pritom upozorava da je prilikom upotrebe mente i ruzmarina potreban oprez jer su to intenzivna ulja koja povišavaju pritisak pa se ne preporučuju trudnicama i osetljivim osobama.

Kako da pomoću eteričnih ulja napravite aromatizovanu voduKako da pomoću eteričnih ulja napravite aromatizovanu voduJedan od najlakših načina korićenja eteričnih ulja u ishrani je dodavanje nekoliko kapi određenog ulja namirnicama, ili još bolje…

Menta pomaže i protiv glavobolje, dovoljno je jednu (samo jednu!) kap eteričnog ulja mente utrljati među dlanove i lagano umasirati u slepoočnice, ali pritom posebno paziti da ulje ne uđe u oči. Ipak, u ovom slučaju dobro je proveriti kako vaša koža reaguje na mentu na nekom manje osetljivom delu tela. Ako niste sigurni, primenite mentu razređenu u baznom ulju. Na isti način možete umasirati ovo ulje u bolnu tačku na vratu. Ali, ako imate problema sa pritiskom, bolji je izbor prava lavanda ili petitgrain.

Ova 3 mišića izazivaju bol u vratu: kako otkloniti mijalgije i miogelozeOva 3 mišića izazivaju bol u vratu: kako otkloniti mijalgije i miogelozeBol u vratu i ramenima može se sprečiti i lečiti! Evo kako...

Najviše 2 - 3 kapi eteričnog ulja prave lavande može se nakapati na bolno mesto (ovo je pre svega korisno protiv bola uzrokovanog dugotrajnim sedenjem, stresom, umorom), a potom se na to može staviti termofor ili topla obloga. Ali nemojte zagrevati bolno mesto ako je reč o upali (npr. upali živca, uklještenju i slično), tada treba potražiti lekarsku pomoć.

Joga smiruje bol i stresJoga smiruje bol i stresLekovito dejstvo joge na hronični bol u leđima.

Kupku za opuštanje bolnih i umornih mišića pripremite tako što ćete u 1 dl sojinog mleka ili 2 žumanca dodati 10 kapi eteričnog ulja prave lavande, 10 kapi eteričnog ulja petitgrain (npr. gorke naranče), 10 kapi eteričnog ulja lovora. Sve dobro promešajte i dodajte u kadu napunjenu vodom. U opuštanju pomaže i primena mirisa u prostoru pomoću aromalampe ili električnog difuzera. Anamarija Pažin preporučuje eterična ulja lavande, grejpa, limuna, narandž, mandarine, bergamota, geranijuma... U aromalampi se mogu kombinovati tri različita ulja, po 5 kapi.

Izvor: Sensa

Ivana Vodogažec

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.