Terapija integrativnim disanjem

U procesu Integrativnog disanja se vrši "revizija" celog procesa stvaranja telesnih oklopa. Ono inicira jaku energiju, koja prolazeći kroz te zategnute delove tela otklanja blokadu i oslobađa ih napetosti.

U različitim kulturama postoje tehnike približavanja svom božanskom biću, ostvarivanja tog toliko željenog kontakta sa stvoriteljem ili stvoriteljima. Čini nam se, ponekad, da ne postoji ništa vrednije od momenta kada ćemo dobiti odgovore na velika pitanja. Dok gledamo dokumentarce u kojima ljudi u sklopu ritualno-religijskih praksi doživljavaju stanja slična transu, pomišljamo da su to tehnike koje se na nas ne mogu primeniti i koje iz različitih razloga kod nas ne bi imale efekta.

Zbog kompleksnosti ljudskih odnosa, kao i zbog bezbroj tananih varijacija ljudskog duha, u poslednjih 50 godina nastale su brojne eksperimentalne tehnike samorazvoja i izlečenja koje ujedno omogućavaju svojim polaznicima da tokom rada na sebi dostignu stanja mira, otpuštanja emotivnih blokada, bolje smeštanje realnosti u zdraviju perspektivu i zauzimanje generalno pozitivnijeg i proaktivnijeg stava prema sebi i okolini.

Od brojnih tehnika posebno se izdvaja tehnika Integrativnog disanja koja kombinuje različite škole i tehnike disanja a sve sa istim ciljem: da na suštinskom nivou povežu um, telo i duh. U Beogradu se redovno održavaju seminari Integrativnog disanja Sonje Simonovski, psihološkog savetnika i energetičara, koja poslednjih deset godina živi i radi u Beču. Sonja je diplomirani inžinjer termoenergetike, ali je pored interesovanja za nauku rano pokazala i zanimanja za spirtualno i potrebu da te dve dimenzije uklopi u jedinstvenu celinu. Zbog toga započinje godine školovanja i niz obuka za različite tehnike koje danas može da inkorporira u svoj rad. Ono što je najbitnije za nas je da je Sonja član austrijskog udruženja Energetičara kao i austrijskog udruženja Terapeuta Integrativnog disanja. Njena mirna pojava i godine iskustva novajlijama na seminarima ulivaju beskrajno poverenje i daju mogućnost da na neki način uzemlje svoje bojazni i krenu u iskustvo iz sigurne baze, što je izuzetno važno za primenu tehnike.

Nakon učestvovanja na seminaru pored standardnih pitanja o poreklu i značaju tehnike Integrativnog disanja, javljaju se i pitanja o pravoj prirodi efekata koje manipulacija dahom ima na ljudsko telo i psihu.

Kako je nastala tehnika Integrativnog disanja?

Integrativno disanje je svetski poznat metod, koji se koristi u psihoterapiji, ličnom i duhovnom razvoju. U Integrativnoj terapiji disanjem kombinovane su tehnika povezanog disanja sa tehnikama govorne i telesne terapije i služi za integraciju tela, duha i duše. Nastalo je sedamdesetih godina i prvo ime mu je bilo Rebirthing ili Preporađanje i njegov osnivač je Amerikanac Lionard Orr. Koreni ove tehnike disanja leže u spiritualnim tradicijama hiljadama godina starih kultura. Zatim se ova tehnika dalje širila, razvijala i menjala, tako da danas ima mnogo škola disanja sa različitim imenima, koje nude slične stvari. To su: Rebirthing, Holotropno disanje, Intuitivno disanje, Disanje po Ilse Middendorf, Samadhi disanje i mnoge druge. Slično je to da se svuda koristi kružno ili povezano disanje, a razlike kod ovih metoda je u trajanju seansi i u tome da se negde koristi muzika, meditacija, telesni rad ili neka njihova kombinacija.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.