Teorija pet Zang-fu organa: usklađenost tela i prirode održava i poboljšava zdravlje

Teorija pet zang-fu organa je osnova tradicionalne kineske medicine uz pomoć koje se objašnjava koncept fiziološke i patološke celine tela - praktično jedan od najstarijih holističkih sistema na svetu

Termin Zang Fu u tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) se odnosi na ukupne anatomske entitete unutrašnjih organa. U isto vreme, predstavlja generalizaciju fizioloških funkcija ljudskog tela. Srce, jetra, slezina, pluća, bubrezi i perikard su grupisani zajedno kao Zang organi. Njihova glavna fiziološka funkcija jeste proizvodnja i skladištenje esencijalnih supstanci poput životne energije - ći-ja, krvi i telesnih tečnosti i limfe.

Kineska tradicionalna medicina: 5 pravila ishrane za dug život i odlično zdravlje

Tanko crevo, žučna kesa, želudac, debelo crevo, mokraćna bešika i trostruki grejač (san jiao - san điao) su predstavljeni kao šest Fu organa. Njihova glavna fukcija je da primaju i vare hranu, apsorbuju hranljive supstance, prenose i izbacuju otpad i višak. Pod dodatnim Fu organima se smatraju i mozak i uterus.

Zang organi imaju drugačiju funkciju od Fu organa, ali ta razlika je relativna. Prema fiziološkim aktivnostima, postoji strukturalna i funkcionalna veza, kao i koordinacija - ne samo među zang i fu organima, već i između zang-fu organa sa jedne i pet osećajnih organa i pet tkiva sa druge strane.

Zang fu i pet elemenata promene

Svaki od zang fu organa i parova se može posmatrati i kroz prizmu pet elemenata promene - drveta, vatre, zemlje, metala i vode, povezanost sa emocijama, izlaznim organima na telu, trenutnim godišnjim dobom... U tabeli možete videti kako to izgleda.

teorija_pet_zang_fu_organa_uskladenost_tela_i_prirode_odrzava_i_poboljsava_zdravlje3

Kako sve ovo funkcioniše?

Uzmimo, na primer, strah. Prema ovoj podeli, strah utiče na bubrege i mokraćnu bešiku. Česta je pojava da se deca uplaše u toku noći i, kao posledicu straha, životna energija u ovih organima pada, gubi se kontrola i nekontrolisano se mokri.

Drugi primer može biti jetra i bes. Ukoliko nas nešto u toku dana emotivno pogodi, uđemo u raspravu sa nekim i počnemo da se raspravljamo, životna energija jetre raste. Kako je drvo element jetre, ona direktno utiče na srce, čiji je element vatra. Ukoliko se ne smirimo, drvo pospešuje širenje vatre te se životna energija srca rasprši. Kako kod Kineza postoji jedna reč za srce i mozak - sjin (xin), tako ove promene deluju i na naše misli i reakcije. Sa druge strane, ukoliko neko ima promene vidiljive na koži, i te promene polaze od palca ili kažiprsta, vrlo je verovatno da ta osoba ima disbalans pluća.

Kineska tradicionalna medicina: 9 pravila TAO detoksa i dobrog varenja digestivnom vatrom

Ukoliko želimo da se stvarno posvetimo regulisanju disbalansa u telu, proces podrazumeva ispitivanje trenutnog stanja i izbor najboljih metoda - od akupunkture, akupresure, tui na manuelne terapije, promene ishrane i vežbi ćigonga.

Izvor: Sensa

teorija_pet_zang_fu_organa_uskladenost_tela_i_prirode_odrzava_i_poboljsava_zdravlje2

Saša Balanesković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.