Superseme bogato magnezijumom: kinoa

Kvalitet proteina kinoe skoro je ravno kvalitetu proteina iz mleka, kažu stručnjaci...

Svetska zdravstvena organizacija kvalitet proteina u kinoi upoređuje s kvalitetom proteina iz mleka. Zato bi mogli da je zovemo superžitaricom, iako zapravo i nije prava žitarica već seme lisnate biljke za koju se smatra da je dalji srodnik spanaća.

Prednosti

Kinoa je bogata gvožđem, kalijumom, vitaminima B1, B2, B3 i B6, magnezijumom, cinkom, manganom i folnom kiselinom. Ova alkalna namirnica ne sadrži gluten te je idealna za sve koji imaju alergiju, ili intoleranciju na taj protein iz pšenice.

Kinoa je ipak bezbedna za sve koji pate od celijaklije...

Zbog bogatstva magnezijuma idealan je izbor za ljude koji imaju problema s migrenom. Naime, migrena se često povezuje s nedostatkom magnezijuma u organizmu, a ovaj mineral opušta mišiće i nervni sastav, pa pridonosi smanjenju intenziteta boli.

Preporuka

Kinou ne vidimo često na policama naših kuhinja... Ako se odlučite da je koristite u jelu, valja znati da je pre upotrebe treba dobro isprati hladnom vodom, da biste otklonili eventualne ostatke saponina (koji daje gorkast ukus).

Salata od kinoe i tofu sira...

Tako očišćena, kinoa ima prijatan ukus, sličan orahu. Nakon ispiranja, u posudi s debljim dnom tostirajte je nekoliko minuta (da biste joj poboljšali ukus) pa kuvajte u vodi. Kinoa se obično kuva od 12 do 15 minuta.

Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.