Stanite ispred ogledala i pogledajte u svoj vrat: evo kako da proverite zdravlje štitne žlezde

Kako treba da izgleda samopregled štine žlezde - uočite da li se u vašem organizmu događaju određene promene!

Štitna žlezda je žlezda koja se naziva energetskom centralom organizma i regulator je rada svih telesnih ćelija jer hormoni koje proizvodi direktno utiču na ćelijski metabolizam, a vrlo je važno održavati je zdravom.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu je dve milijarde obolelih od nekog poremećaja štitne žlezde. Od toga njih 20 odsto stanovnici su Evrope.

Kada se govori o funkcijskim disbalansima štitne žlezde, odnosno poremećajima rada štitne žlezde razlikuju se dva stanja:

5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlezda5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlezdaOpšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, a samim tim i težinu... Međutim, štitna žlezda utiče i na pet važnih organa u…

1. Hipotireoza - smanjena funkcija štitne žlezde

2. Hipertireoza - pojačana funkcija štitne žlezde

Budući da hormoni štitne žlezde regulišu metabolizam celog tijela, njihovo pojačano ili smanjeno lučenje može uzrokovati različite probleme, od kojih neki mogu biti ozbiljniji.

Kako bi se očuvalo zdravlje štitne žlezde, odnosno kako do bolesti ne bi došlo važno je na prvo mesto staviti prevenciju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.