Šta se dešava u našem telu i umu ako ne spavamo dovoljno: evo šta rizikuju osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno

Kako nedostatak sna utiče na zdravlje našeg organizma - evo šta se dešava u telu ako ne spavamo dovoljno!

Izostanak sna može izazvati pravi haos u ogranizmu. Jedna studija je pokazala da, ukoliko spavamo manje od šest sati dnevno tokom jedne nedelje, to dovodi do promene u više od 700 gena. U današnjem društvu, nedostatak sna jeskoro svakodnevna pojava, što su alarmantne vesti.

Kratko spavanje, dugo spavanje: šta ima veći uticaj na dužinu životaKratko spavanje, dugo spavanje: šta ima veći uticaj na dužinu životaMeđu šest glavnih faktora koji određuju koliko dugo ćemo živeti je, između ostalog, i uobičajena dužina našeg sna!

Nakon jedne noći vi ste…

  • gladniji i imate potrebu više da jedete. Istraživanja su povezala kratkoročni nedostatak sna sa sklonošću da tražimo veće porcije, kaloričnije, sa puno ugljenih hidrata i veća je verovatnoća da ćemo izabrati nezdravu hranu.
  • pod većim rizikom da doživite nesrećni slučaj. Ukoliko spavate samo šest ili manje sati tokom noći tri puta su veće šanse od toga da zbog pospanosti doživite saobraćajnu nesreću (prema National Sleep Foundation’s Drowsydriving.org). Samo jedna noć lošeg sna može da utiče na lošiji vid vozača. Takođe, manjak sna Vaš čini nespretnijim nego inače, sedeli za volanom ili ne.
  • lošijeg fizičkog izgleda, tj. manje delujete privlačno. Jedno istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su bili neispavani bili manje privlačni i delovali su tužnije osobama koje su ih procenjivale. Pored toga, nađeno je da naša koža brže stari ukoliko manje spavamo.
  • skloniji prehladama. Zbog neispavanosti, imuni sistem opada i imate tri puta veću šansu da se prehladite. Tokom spavanja, imuni sistem oslobađa proteine zvane citokini, od kojih neki pomažu u poboljšanju sna. Određeni citokini rastu kada imate infekciju ili upalu ili kad ste pod stresom. Nedostatak sna utiče na smanjenje proizvodnje ovih protektivnih citokina u organizmu i antitela i ćelije se smanjuju.
  • skloniji gubitku moždanog tkiva. Malo istraživanje koje je rađeno pokazalo je da samo jedna noć provedena s manjkom sna može da utiče da se tkivo u možgu smanji.
  • razdražljiviji nego uobičajeno. Istraživanje iz 2007. godine je fMRI tehnikom pokazalo da su centri u mozgu zaduženi za emocije više od 60% reaktivniji. "To je kao da se mozak vraća na primitivnije obrasce ponašanja, pošto nije mogao da stavi emocionalno iskustvo u kontekst i odgovori na primeren i kontrolisan način", izjavio je autor istraživanja Matthew Walker, direktor UC Berkeley’s Sleep and Neuroimaging Laboratory.
  • manje fokusirani i imate problem sa pamćenjem. Premorenost smanjuje vaš fokus i navodi vas da budete zaboravniji. Povrh toga, spavanje utiče na konsolidaciju memorije, što znači da uskraćivanje sna uzrokuje teškoće u učenju i zapamćivanju novih sadržaja.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.