Šta je potrebno da promenimo kod sebe da bismo promenili svet

Prim dr Ljiljana Bajić Bibić spojila je klasičnu i komplementarnu medicinu, homeopatiju i alopatsku medicinu - isceljenje se, kako kaže, postiže kad iscelimo i dušu i telo!

Prošlog leta sam imala fantastičnu priliku da odem na trodnevno putovanje sa dve sjajne žene. Za ta tri dana je, kako to obično biva kada se sretnu oni koji to žele, stvorena veza koju ne menjaju razdaljine i razlike. U društvu dr Ljilje Bibić ne možete a da se ne osetite poletno, snažno i mlado jer to je ono što ona reflektuje ka spolja.

Kako bi pronikla u tajne funkcionisanja ljudskog organizma upisala je medicinu, a čini se da joj je ta urođena radoznalost donela poznavanje ne samo tela već i duše. Lako, na osnovu brojnih razgovora sa njom, mogu da je zamislim kao devojčicu u Splitu, njenom rodnom gradu kako se hrabro takmiči sa dečacima u njihovim igrama i penje na najviše drvo, brže i spretnije od ostalih. Potreba za intelektualnom avanturom i iskrena želja da pomogne ljudima je bila glavni motiv da se posveti proučavanju homeopatije.

Ogromna životna snaga i duboko prepoznavanje životne svrhe joj daju i energiju da se posveti i istrajava na nekoliko koloseka: načelnica je Odeljenja posebnih medicinskih programa u KBC Bežanijska kosa, predaje okviru tri škole: u školi klasične homeopatije Srpskog lekarskog društva u sklopu kontinuirane medicinske edukacije Medicinskog fakulteta u Beogradu, u Homeopatskoj školi "Simillimum" i na Farmaceutskom fakultetu predmet. Posvećenost zdravlju je i vodila tokom dugog niza godina kroz integraciju alopatske i integrativne medicine te je i jedan od osnivača Homeopatske sekcije Srpskog lekarskog društva i član Komisije za registraciju homeopatskih lekova Agencije za lekove i pomoćna lekovita sredstva.

Vodite li ljubav ili pravite bebu: kako uz homeopatiju do željene trudnoće...

Ono što je zapravo ključno jeste ta integracija znanja iz različitih oblasti: klasična medicina i komplementarna medicina kroz rad dr Bibić i mnogih njenih kolega napokon postaju fantastična celina koja može zaista da doprinese ozdravljenju.

Šta vas je podstaklo da se zainteresujete za homeopatiju?

Za mene je ključni povod za sticanje znanja i opredeljenja homeopatiji, kao iskusnog kliničara, bilo zapažanje neuspeha klasične medicine u lečenju pojedinih oboljenja, kao i nedovoljan uvid klasične medicine u kompletnu ličnost pacijenta, u njegove emocije, mentalno stanje, porodičnu i radnu okolinu... tj. u aspekte ličnosti koji imaju znatan uticaj na nastanak bolesti i čije zanemarivanje pri razmatranju terapijskog tretmana može da oteža ili onemogući izlečenje.

Takođe, česta neracionalna upotreba toksičnih lekova koji nekada mogu doneti „više štete nego koristi" i „mehanički" pristup lečenju pacijenta, uputilo me je da steknem znanja iz komplementarnih medicinskih grana kako bi na taj način proširila lične terapeutske mogućnosti i ostavila prostora za odabir najoptimalnijeg i najmanje toksičnog medicinskog tretmana koji treba da doprinese izlečenju ili poboljšanju kod pacijenta.

Šta biste izdvojili kao prekretnice u svom životu ili momente koji su oblikovali vaš život?

Rodjenje moje kćerke Dunje i ostvarenje sebe kao majke i supruge je sigurno jedna od mojih najvećih i najvažnijih životnih prekretnica. Svakako, odluka o upisu na Medicinski fakultet u Beogradu je značajna odluka koja je uticala na ceo moj životni put. Što se medicine tiče, izdvojila bih započinjanje homeopatskog obrazovanja, uporedo sa tim i izučavanje biorezonantne medicine.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.