Šta je oligomenoreja i koji su simptomi: ginekološki poremećaj koji žene ne treba da ignorišu

Šta uzrokuje oligomenoreju - ginekološki poremećaj na koji svaka žena treba da obrati pažnju!

Veliki broj žena susreo se sa određenim smetnjama ili poremećajima koji su povezani sa menstrualnim ciklusom, a na tom spisku mogućih problema je i oligomenoreja. Kako nam je za portal Zadovoljna.rs objasnila ginekološkinja Jasenka Grujić, radi se o stanju koje karakterizuje retke menstruacije.

Oligomenoreja se javlja kod žena reproduktivnom dobu.

Manja odstupanja u razmaku među menstruacijama su normalna (menstrualna krvarenja uobičajeno nastupaju u razmacima od 21 do 35 dana), ali ako su razmaci duži od 35 dana, može se postaviti dijagnoza oligomenoreje, kaže doktorica Grujić.

Menstruacija i letovanje: kada se plivanje preporučuje, a kad ne tokom ciklusaMenstruacija i letovanje: kada se plivanje preporučuje, a kad ne tokom ciklusaAko vam se baš na letovanju dogode "oni" dani, imamo prave savete za vas...

Kada su u pitanju uzroci oligomenoreje, oni mogu biti razni.

Jedan je od češćih uzroka poremećaj ishrane, bilo da se radi o anoreksiji, tj. stanju koje karakteriše odbijanje uzimanja hrane sa premalom telesnom masom, ili bulimiji, stanju koje karakteriše prejedanje uz namerno povraćanje. Oba stanja imaju psihološku pozadinu.

Zbog hormona koji se stvaraju u masnome tkivu, žene sa preterano velikom ili suviše malom telesnom masom mogu imati oligomenoreju.

Nadalje oligomenoreja je povezana i s bolestima poput dijabetesa tj. stanja poremećenoga metabolizma glukoze i periferne rezistencije na insulin. Takvi poremećaji viđaju se i u stanjima sa povišenom nivoommuških hormona poput sindroma policističnih jajnika.

Uz bolesti štitne žlezde često se viđa oligomenoreja.

Oligomenoreja se redovno javlja i u žena sa povišenom nivoom hormona hipofize prolaktina (hiperprolaktinemija). U adolescentica i u predmenopauzalnih žena viđa se oligomenoreja zbog neredovnih/retkih ovulacija. Oligomenoreju viđamo i kod žena koje se intenzivno bave sportom, objašnjava ginekolog.

Uspešnost lečenja zavisi od uzroka oligomenoreje tj. lečenja tog uzroka.

LEČENJE OLIGOMENOREJE

Ginekolozi dijagnozu oligomenoreje postavljaju nakon temeljnog razgovora sa pacijenticom, ultrazvučnim pregledom jajnika i hormonalnim i drugim laboratorijskim analizama.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

03/08/2020 Sandra Pusica
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.