Sprečita nagomilavanje toksina u telu: evo koju hranu treba da izbegavate prema ajurvedi

Prema ajurvedi postoje jasna pravila kako bi trebalo da se hranimo i raspodelimo obroke da bi naš sistem organa za varenje bio u ravnoteži!

Kada je ishrana u pitanju, pre svega je važno da pre svakog obroka osetimo u srcu radost i zahvalnost za obrok koji ćemo pojesti. Važno je da izbegavamo prejedanje i da hranu uzimamo tek pošto smo svarili prethodno unetu, odnosno da izbacimo „grickanje” između obroka.

Ručak bi trebalo da bude glavni obrok, jer tada je naša „vatra varenja” najsnažnija, pa su u skladu sa tim, najmanje i šanse da ono što pojedemo ne bude svareno u potpunosti. Savetuje se da jedemo toplu, sveže pripremljenu, kuvanu hranu, jer se ona lako vari, a da izbegavamo prevelike količine sirove hrane. Neophodno je da izbegavamo unošenje ledenih i hladnih napitaka i hladne hrane, naročito ako je varenje slabo.

Šta je ajurveda: grane ajurvedske medicine i glavna preventiva i lečenjeŠta je ajurveda: grane ajurvedske medicine i glavna preventiva i lečenjeAjurvedski lekovi pobuđuju prirodne mehanizme isceljenja i samoobnove i, po pravilu, nemaju kontraindikacije.

Konzumiranje teške hrane, konzervirane hrane, starih sireva, odsustvo redovne fizičke aktivnosti, značajno doprinose nastanku i nagomilavanju ame (toksina), te je neophodno da to izbegavamo. Smatra se veoma štetnim i uzimanje hrane preostale od prethodnih obroka.

Kako bismo omogućili da naše varenje bude uravnoteženo, potrebno je da jedemo polako, da punu pažnju poklonimo obroku i da tokom jela izbegavamo gledanje TV-a, čitanje, teške razgovore i aktivnosti koje mogu dovesti do emocionalnih uzbuđenja. Veoma je značajno da, nakon završenog obroka, ostanemo za stolom još bar pet minuta, sa osećajem zadovoljstva i sitosti.

Adekvatna i našoj konstituciji prilagođena fizička aktivnost koja nije iscrpljujuća i koja nam prija, nezaobilazan je deo svakodnevne dnevne rutine. Takođe, važno je da u 22 h odemo na počinak, jer tada organizam započinje redovnu dnevnu detoksikaciju i trebalo bi da mu omogućimo da energiju usmeri na taj proces.

Ajurveda: tri odlične dijete koje poboljšavaju zdravlje i smanjuju kilogrameAjurveda: tri odlične dijete koje poboljšavaju zdravlje i smanjuju kilogrameRegulišite zdravstvene probleme i dovedite telo do savršenih mera uz pomoć dijeta po ajurvedi...

Izvor: Sensa

dr Gordana Marković Petrović, MD, PhD

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.