Sprečavaju oboljenja i čuvaju zdravlje mozga: ovih 10 lekovitih začina uvek treba da imate u kuhinji

Da li ste znali da žalfija poboljšava funkcije hipotalamusa, područja mozga zaduženog za memoriju?

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju fizičkog zdravlja, to nam je svima poznato. Ali da li ste znali da isto važi i za mentalno zdravlje?

Naime, ako u ishrani svakodnevno koristite sledećih 10 začina, funkcija mozga ostaće na optimalnom nivou, a klasični simptomi koji dolaze sa starenjem biće odloženi, piše Stil.

1. Kurkuma

Sadrži supstance koje spečavaju nastanak plaka i izraslina na tkivu mozga, koji se smaraju glavnim uzrokom Alchajmerove bolesti.

Ovi začini vraćaju hormone u ravnotežu: evo kako žene mogu da spreče hormonski disbalansOvi začini vraćaju hormone u ravnotežu: evo kako žene mogu da spreče hormonski disbalansZačini u službi zdravlja - evo koje začinske biljke pozitivno utiču na hormone i regulišu neprijatne simptome hormonalnog…

2. Šafran

Ekstrakt ovog začina je moćan antidepresiv i pomaže sprečavanju anksioznih poremećaja.

3. Žalfija

Poboljšava funkcije hipotalamusa, područja mozga zaduženog za memoriju.

4. Cimet

Pomaže kontroli pažnje i poboljšava koncentraciju. Takođe, pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjujući istovremeno hormon gladi grelin, dok se usput povečava nivo leptina, hormona koji daje osećaj sitosti i snižava rizik od prejedanja.

5. Bosiljak

Jedan od najpoznatijih antioksidanasa koji poboljšava dotok krvi do srca i mozga. Ima antiupalna dejstva, štiti od Alchajmera i drugih tipova demencije.

6. Majčina dušica

Ovaj začin povećava nivo DHA (dokozaheksaenoinske kiseline), esencijalne poli-zasićene masne kiseline koja se prirodno nalazi u mozgu. Optimalni unos DHA posebno je važan za trudnice i dojilje, kako bi se bebin mozak pravilno razvijao.

7. Origano

Sadrži mnogo korisnih antioksidanasa, što ga čini jednim od najmoćnijih čuvara moždanih ćelija.

Začini koji leče: 6 začina važnih za dobro zdravljeZačini koji leče: 6 začina važnih za dobro zdravljeZačini ne daju samo ukus hrani već imaju i značajan efekat na naše dobro zdravlje. Saznajte koji su to začini koje morate uvesti…

8. Beli luk

Poboljšava dotok krvi do mozga i sprečava razvoj ili ubija kancerogene ćelije u moždanom tkivu.

9. Đumbir

Ovaj začin može da vas učini pametnijim! Naime, ekstrakt korena đumbira koristi se u lečenju Parkinsonove bolesti, ali i migrene, stresa i jakih glavobolja.

10. Ruzmarin

Nedavne studije dokazale su odlične efekte ruzmarina protiv smanjivanja kognitivnih funkcija kod pacijenata sa demencijom.

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.