Snaga usredsređenog uma

Usredsređenost može biti lek za fizički bol. Potrebno je samo malo vežbe.

Usredsređenost uma može biti lek da se pobedi fizička nelagodnost. Nije u pitanju čarobna pilula, ali za tehniku bismo mogli reći da je čarobna, jer se uz malo vežbe možemo naučiti da reagujemo na bol tako da ublažimo one komponente koje su, zapravo, mentalnog porekla.

Poenta je u tome što fizički bol ima tri komponente:

  • telesni osećaj bola
  • emotivnu reakciju na bol - najčešće kombinaciju besa, frustracije i straha i
  • misli koje su podstaknute bolom, recimo, "Ovaj bol nikada neće nestati", "Nikada neću biti kao pre", itd.

Primetićete da su dve od tri komponente posledice delovanja našeg uma i one mogu da dodatno pogoršaju situaciju, odnosno, pojačaju bol.

Usredsređenost je tehnika koja podrazumeva posvećivanje pune pažnje na ono što se dešava u datom momentu, bilo da je u pitanju slika, zvuk, ukus, miris ili osećaj u telu. Ne morate da meditirate da bi ste postigli mentalnu usredsređenost, potrebno je samo da upražnjavate ovu vežbu.

Ukoliko osetite neki bol, prekinite sa svime što radite u datom momentu i koncentrišite se na određeni osećaj u vašem telu. Udahnite 3-4 puta i svaki put kada izdahnete neka vas fizički osećaj izađe zajedno sa vazduhom iz vas.

U ovom momentu ne treba da razmišljate ni o prošlosti ni o budućnosti, već da se fokusirate na jedan momenat, na jedan osećaj u vašem telu. Ono što će se desiti u tom trenutku je esencija usredsređenosti uma.

Ovom vežbom, usredsređenost zapravo smiruje um. Naime, kada osećamo bol, naše misli i emocije su orijentisane ka tom neprijatnom osećanju. Zato, uz fokusiranost, u stanju smo da jasnije vidimo celu sliku i da identifikujemo emocije i misli u datom momentu, da izdvojimo strah i bes, averziju i otpor. Fizički bol postaje manji zato što ostaje nema više i mentalne patnje koja ga otežava.

U. K.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.