Saznajte sve o ljutim papričicama i njihovom lekovitim svojstvima

Ovo je priča o više začina koje različitim metodama dobijamo iz paprika i papričica iz roda capsicum. Svi oni imaju zasebno mesto u svetskoj kuhinji: od slađih varijeteta paprike sušene na suncu koju nalazimo u Mađarskoj i na Balkanu, preko onih dimljenih sa Iberijskog poluostrva, do jake kajen paprike iz Francuske Gijane i ljute skoč bonet vrste sa Jamajke.

Prema ajurvedi one spadaju u grupu začina koji zagrevaju i imaju opor, sladak ili ljut ukus. Iako se manje koristi za lečenje, slađe mlevene paprike ajurveda prepoznaje kao dobar lek za probleme sa urinarnim traktom, kod menstrualnih bolova, a i pomaže u boljoj cirkulaciji i podržava digestivnu vatru, agni. Aktivni sastojak za koji se smatra da ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, kapsaicin, manje je prisutan u mlevenim slađim paprikama nego u gorčim i ljućim. On može da pomogne smanjenje triglicerida i holesterola u krvi i time utiče na sprečavanje razvijanja arterioskleroze, sprečavanje zgrušavanja krvi, a neka istraživanja navode da smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ajurvedski lek trikatu: pokretanje digestivne vatre organizma pomoću crnog biberaAjurvedski lek trikatu: pokretanje digestivne vatre organizma pomoću crnog biberaAjurveda klasifikuje biber kao začin koji greje i preporučuje ga kao lek za iskašljavanje, stimulisanje digestivnog i…

Jedan od razloga što se mlevena kajen papričica našla u toniku za kontrolu (ali ne za smanjenje, kako su mnogi mislili) telesne težine je taj što povećava metaboličku aktivnost (termogenezu) i upotrebu kiseonika i do 20 minuta nakon konzumacije. Asteci su kroz istoriju koristili čili papričice da bi se oslobodili zubobolje, dok ih je civilizacija Maja primenjivala kod pojačanog kašlja, astme i bolnog grla. Nema veće svetske kuhinje koja u pripremi hrane ponosno ne koristi cele ili mlevene paprike kao začin.

Kičari – lak za varenje i odličan za balansiranje sve tri došeKičari – lak za varenje i odličan za balansiranje sve tri došeKičari je ajurvedsko jelo koje se priprema od basmati pirinča i mungo dala. Veoma je lak za varenje, te se koristi u dijetama i…

Da bi dobili najbolje od njihovih aroma potrebno je da ih zagrejete, najbolje u ulju, a ne da ih samo pospete sirove po hrani. Isto pravilo važi i za svežu kao i za mlevenu papriku – kupite što svežiju. Mađarska prepoznaje 8 različitih klasa mlevene paprike po kojoj je poznata u celom svetu, od delikatne i jarko crvene do ljute i narandžasto-braon, od blage i slatke, do jake i opore. Svaka će jelu dati vrlo svojstven pečat, te vam preporučujem da kad eksperimentišete imate na umu koju slatkoću, oporost ili ljutinu želite da dodate vašem delikatesu.

Poslastica koja greje i okrepljuje tokom hladnih dana: zdrava jesenja supa od bundeve i jabukaPoslastica koja greje i okrepljuje tokom hladnih dana: zdrava jesenja supa od bundeve i jabukaOva ukusna jesenja supa je pravi izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane....

Probajte je i ovako:

  • napravite pire od korenastog povrća i bundeve i pospite slatkom, dimljenom paprikom,
  • vegetarijancima i veganima kojima nedostaje “ukus” mesa se preporučuje da u kuvanje uključe dimljenu papriku koja je sastavni deo mnogih mesnih proizvoda; 
  • kajen papriku dodajte gustoj toploj čokoladi, iznenadiće vas,
  • nabavite “pimenton de la vera” kada želite nekoga da zadivite španskom paeljom.

Izvor: Sensa

Jelena Belgrave

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.