Saznajte kako izgleda porođaj uz prisustvo i podršku dule

Porođaj je jedan o najznačajnijih trenutaka u životu svake žene. Medicinski tim ostaje na granici odgovornosti i brige za fizičko zdravlje majke i bebe, pa vrlo često nema prostora ni vremena da dublje isprati ženu na ovom putu u majčinstvo. To upražnjeno mesto u savremenom svetu popuniće dula.

Menjamo se, svakodnevno učimo, ponovo upoznajemo sebe, posmatramo svet iz nove perspektive. Žena pamti svoj porođaj, a naročito kako se osećala dok je rađala, kakav god porođaj bio. Da li je bila saslušana, podržana, poštovana, voljena, prihvaćena, ili usamljena, prepuštena, obeshrabrena, tretirana kao dete za koga neko drugi odlučuje? Da li je samo „tretirano“ njeno telo ili je podržana ona kao celovita odrasla osoba kakva jeste? Jako je važno da nismo same na tom putu, a ponekad porodica i partner nemaju dovoljno znanja i iskustva da na pravi način podrže specifične potrebe žene koja rađa.

„Verujem u sposobnost žene, njene psihe i tela, da iznese trudnoću i porođaj na najprirodniji mogući način. A to je širok pojam. Neko će želeti porođaj kod kuće, neko u porodilištu, neko u kadi, neko uz partnera, neko će želeti epidural i pomoć medicine, koliko budućih mama toliko i različitosti. Kao dula, ja sam tu da prihvatim majku i njene želje, da pružim u praksi potvrđene informacije, tako da može da donese najbolju odluku za sebe i svoju bebu, kao i da je podržim i pratim na putu ostvarenja idealnog porođaja“, kaže Jovana Filipović, dula, mama, slikarka i instruktorka prenatalne joge.

Zašto trudnice treba da vežbaju jogu: ovako čudesne joga vežbe čuvaju i jačaju zdravlje majke i bebeZašto trudnice treba da vežbaju jogu: ovako čudesne joga vežbe čuvaju i jačaju zdravlje majke i bebeJoga može da pomogne u trudnoći, prilikom porođaja i u periodu nakon porođaja, a evo kako utiče na zdravlje majke i bebe!

Kako si odlučila da postaneš dula i da li je za to potrebno medicinsko zvanje?

Predivno lično iskustvo rađanja i neverovatna transformacija kroz koju prolazimo kada postajemo majke, i svi lepi ali i izazovni momenti roditeljstva su me pokrenuli da tragam, čitam, edukujem se. Čitajući Sensu, našla sam predivan tekst o dulama, „vilama porodilja“, i sama poželela da završim obuku i saznam što više o tome. Nakon obuke, spontano su došla prva praktična iskustva kroz koja sam uvidela koliko je potrebno biti tu za druge žene.

Za poziv dule presudne su želja i sposobnost pružanja majčinske podrške budućim majkama; razumevanje da je dula osoba koja će stvarno saslušati ženu, pružiti joj pravu informaciju ili joj pomoći da je nađe; neko ko će joj u najosetljivijem periodu, pre i posle porođaja, biti dostupan 24 sata, 7 dana u nedelji, ko će bdeti nad budućom majkom kao iskusni vodič na tom putu; kad dođe momenat da žena rodi, biće joj neprekidno pri ruci, da je podseti na njene želje i pomogne joj da dobije baš to što joj treba, da je izmasira, popriča ili pruži tihu podršku, prinese, drži ruku, uteši, ohrabri, da pomogne i budućem ocu da zajedno sa njom, „čuva i drži“ prostor rađanja.

Nedoumice u trudnoćiNedoumice u trudnoćiOstati u drugom stanju je privilegija i zato trudnoću treba voleti i negovati, i zajedno sa partnerom uživati u stvaranju nove,…

Dula je neko ko je spreman i voljan da se nakon porođaja pobrine da dojenje krene što bolje, da pruži osnovne informacije na tu temu, pomogne majci da „sredi“ utiske sa porođaja i uveri se da je dobro i da ima sve što joj treba. Ukoliko je porođaj bio emotivno ili fizički težak, tu je da majci pomogne da nađe dodatnu pomoć i podršku; da se raduje zajedno sa njom, ali da je prihvati i kada je tužna i besna, da ne očekuje i ne nameće svoja shvatanja o tome kakva majka treba da bude i na koji način treba da se porodi. Uloga dule je kompleksna i teško je objasniti je u nekoliko rečenica. Svaka žena je različita pa su i njene potrebe različite, a dula je tu da to prepozna i pruži majci baš ono što joj treba.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.