Reguliše holesterol, infekcije i podstiče mršavljenje: evo zašto u svako jelo treba da stavite malo celera

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola.

Skorašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata celerom povećava broj i pokretljivost spermatozoida, a može da poveća i nivo seksualnog uzbuđenja.

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija. Koren celera snižava šećer u krvi, a povoljno deluje i na hormone i uspešno reguliše menstruaciju.

7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepe7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepeU moru "modernih" namirnica i dijetetskih suplemenata zaboravljamo na osnovnu hranu koju bismo svi trebali imati u kući.…

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, a delotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.

Sprečava malokrvnost, nizak krvni pritisak i infekcije: počnite da pijete sok od ove biljkeSprečava malokrvnost, nizak krvni pritisak i infekcije: počnite da pijete sok od ove biljkeCvekla je najbolje da se jede sveža, kao salata ili da se od nje pravi sok, ali i kao kuvana ima svoje prednosti!

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove lekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u lečenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane telesne težine. Stabiljku i koren celera najpre izrendajte, a potom iscedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Izvor: Novosti

I.K.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.