Prirodni lek protiv holesterola: lincura jača organizam, daje snagu i podstiče rad žlezda

Lincura, Gentiana Lutea je biljka koja ima u sebi mnoga lekovita svojstva. Pored toga što se smatra prirodnim lekom protiv holesterola, jača želudac i prečišćava jetru...

Biljka lincura ima latinski naziv Gentiana Lutea, njeni drugi narodni nazivi su encijan, genicijana, sirištara, srdačica, srčanik, ravan, ravet. Izuzetno je dobra za stomak, umiruje želučane tegobe praćene grčevima, potpomaže bolje varenje hrane, jača organizam, čisti mokraćne kanale, izbacuje crevne parazite i još puno toga. Naročito je cenjen recept za čaj od lincure.

Lincura je trajna biljka visine i do 1,5 metra, s jakom šupljom i uspravnom stabljikom na kojoj su smešteni nasuprotni, u dnu stabljike sedeći, široki, a prema vrhu duguljasti listovi, s podzemnim debelim i jako razgranatim korenom. Za koren lincure kažu da može da doživi i 60 godina.

Žuti čaj odlaže starenje: topi masne naslage i normalizuje pritisak...

Cvetovi lincure su dvopolni, rastu u pazuhu listova i prepoznatljive su žute boje, a potpuno se razvijaju tek nakon šest do osam godina vegetacije biljke. Njen plod je specifični višesemeni tobolac. Ima više vrsta, ali biljka lincura žute boje je od davnina poznata kao izuzetno lekovita. Pomalo je oštrog i odbojnog mirisa, takođe i jakog, gorkog ukusa, i to posebno njen koren.

Lincura biljka se najviše pronalazi na krečnjačkom tlu planinskih pašnjaka ili pored grmlja na višim planinskim obroncima i dolinama, brdskim proplancima, a uspešno raste i među kamenjem i na planinskoj crnici. Nalazimo je i na škriljastim i granitnim zemljištima.

Za potrebe prerade biljka lincura se u novije vreme gaji u baštama i na livadama kao industrijsko bilje. Zbog neracionalnog branja, ona je sve ređa na ranije bogatim nalazištima, pa je zbog toga i zaštićena.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.