Primena meditacije u lečenju raka: dr Ainslie Meares pokazuje kako meditacija pobeđuje stres

Kada je 1981. godine čuveni časopis Lancet objavio nalaz dr Inzlija Mirsa o povlačenju raka posle intenzivne meditacije, čitava medicinska profesija je prihvatila njegove tehnike... s izuzetkom onkologa!

Australijski lekar i naučnik Ainslie Meares (Inli Mirs) posvetio je ceo svoj život istraživanju uticaja meditacije na pacijente obolele od raka.

Njegova istraživanja i rad sa velikim brojem pacijenata u Australiji i u svetu pokazala su da se obolelima od raka može pomoći ako se oni nauče da meditiraju i ako to redovno praktikuju.

Istraživanja pokazuju da su nastanak i razvoj ove bolesti usko povezani sa padom imuniteta. Poznato je da hormon kortizon inhibira imunološku reakciju organizma. Smanjenjem anksioznosti i ublažavanjem reakcije na stres, smanjuje se lučenje ovog hormona, a samim tim i inhibiranje imunološkog sistema.

Stres napisan jezikom hormona glasi kortizol...

Ako se anksioznost dovoljno umanji i ako to stanje potraje duže vreme, dolazi do prirodnog preokreta u organizmu, pa se znatno povećavaju šanse da se ćelije raka pobede.

Doktor Meares preporučuje meditaciju kao metod pomoću kojeg se to može postići. Intenzivno praktikovanje meditacija pored opisanog efekta, pararelno proizvodi i drugu reakciju: bilo kada da je nastao, kako dr Meares kaže, psihološki ili fiziološki ''neprilagođeni odgovor'' na stresnu situaciju, potrebno je vratiti se u prošlost, u vreme pre nego što je on nastao i postao deo karaktera pacijenta.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.