Povrće bez masti i sa puno hranljivih materija: evo kojih 10 bolesti sprečava karfiol

Sadržajem velikog broja antioksidanasa, karfiol oslobađa organizam od štetnih materija (detoksikacija) nastalih zbog loše hrane i delovanja štetnih materija iz životne sredine, kao i zračenja.

Karfiol sadrži mnoge sastojke koji deluju protiv mnogih bolesti i reguliše hormone. Kažu da je posebno delotvoran u prevenciji raka dojke i debelog creva.

Sastav karfiola

Sadrži malo ugljenih hidrata (oko 5%), nešto belančevina (2,5%), zanemarljivu količinu masti, dosta vode i nešto dijetnih vlakana. U karfiolu ima najviše vitamina C, a od ostalih nalaze se A, B1, B2 i PP. Od minerala i oligoelemenata najzastupljeniji su kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Bogat je antioksidansima. Energetska vrednost karfiola je mala (100g daje 27kcal).

Kako se pohuje karfiol u rerni: recept za hrskavo pohovano povrće bez jaja (VEGANSKI RECEPT)Kako se pohuje karfiol u rerni: recept za hrskavo pohovano povrće bez jaja (VEGANSKI RECEPT)Kkao da ispohujete karfiol u rerni, bez jaja - ovaj veganski recept kombinujte sa ljutim sosom i ukus će vas oduševiti!

Štiti dojke

Karfiol ima estrogensku aktivnost - utiče na nivo estrogena, ženskog polnog hormona, koji ima veliku ulogu u nastanku hormon zavisnog raka dojke. Žene koje redovno konzumiraju karfiol, kao i druge krstašice (kupus, brokoli) imaju manji rizik da obole od raka dojke.

Ima istraživanja koja pokazuju da unošenje veće količine karfiola može da pomogne u smanjenju fibrocističnih promena dojke. Ubrzavanjem metabolizme estrogena utiče na njegovo izbacivanje iz organizma i sprečava rast čvorića.

Čisti organizam

Sadržajem velikog broja antioksidanasa oslobađa organizama od štetnih materija (detoksikacija) nastalih zbog loše hrane i delovanja štetnih materija iz životne sredine, kao i zračenja.

Karfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeKarfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubregeCrvena paprika, karfiol, brusnica i jabuke samo su neke od namirnica koje blagotvorno utiču na rad bubrega...

Protiv raka

Bogat je antioksidansima koji sprečavaju mutacije ćelija koje mogu da dovedu do malignih bolesti. Posebno je ispitano dejstvo na rak debelog creva. Zahvaljujući sadržaju dijetnih vlakana smanjuje delovanje kancerogenih materija, antioksidansima i drugim antikancerskim materijama (posebno indol) smanjuje bujanje ćelija i nastanak polipa koji vode ka raku debelog creva. Konzumiranjem karfiola može da se spreči nastanak polipa i raka.

Smanjuje holesterol

Dobar je izvor rastvorljivih vlakana koja smanjuju resorpciju holesterola i njegov nivo u krvi. Smanjuje aterosklerozu i utiče na smanjenje rizika za nastanak srčanih bolesti, pre svega infarkta i šloga.

Hrana kraljeva i šampion u dobrobiti za organizam: Štite srce, smanjuju holesterol i održavaju liniju!

Ostala lekovita svojstva

Smanjuje oštećenja nervnih ćelija pa redovno konzumiranje smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Povoljno deluje kod niza zapaljenjskih bolesti, reumatskih i astme. Sadrži dosta kalijuma i ako se konzumira bez dodatka soli utiče na sniženje krvnog pritiska.

Ima dosta kalcijuma pa daje jačinu kostima. Povoljan odnos fosfora i kalcijuma, uz nizak natrijum omogućava resorpciju kalcijuma te sprečava osteoporozu. Ima malu kalorijsku vrednost, a dugo se vari pa se preporučuje osobama koje žele da smršaju.

Oprez

Dugotrajno kuvanje uništava neka lekovita svojstva karfiola. Jedite ga sirov, delimično kuvan ili spremljen u mikrotalasnoj rerni. Karfiol može da pogorša tegobe obolelima od Kronove bolesti.

Izvor: porodicnilekar.net

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.