Potisnuta ženstvenost

U savremenom užurbanom svetu, stičući prava za sebe i osvajajući vrhove u karijeri, mnoge žene nametnule su sebi nemilosrdan tempo. Kompetitivnost spolja dovela je do sve većeg broja žena koje pate od endometrioze - tajnovitog oboljenja kojima nas telo upozorava da je vreme za usporavanje i povratak ženstvenosti.

Zapadna medicina može mnogo da nam pomogne i izleči različite bolesti, ali kada u proces lečenja uključimo sebe i svoje emocije, rezultat će biti bliži. Ponekad je dovoljno da zastanemo, da u vrtoglavoj jurnjavi za životom toplo prihvatimo svoju žensku stranu i jakom voljom iskristališemo ciljeve. Kada kroz rešetkasto sito vizije svog života propustimo sve one trice koje nas dekoncentrišu, ugledaćemo sjaj onoga što je najbitnije - pozitivan duh i ljubav. Nisu upakovani u kutije i bočice i ne piju se tri puta dnevno posle jela, ali izgleda da kriju u sebi ono što je svima potrebno. „Svaka žena nosi odgovor u sebi, na njoj je da dešifruje ono što joj simptomi pokušavaju reći. Osluškivati sebe, svoje potrebe, učiti, menjati se, strpljivo, smireno, istrajno, uz lekara koji joj po senzibilitetu ogovara", kaže holistički ginekolog dr Slavica Vasiljević.

Dr Slavica Vasiljević upoznaje nas sa bolešću za koju mnogi kažu da je „misterija uvijena u enigmu". Endometrioza je, kako nam je objasnila, tajnovita, benigna, bolna bolest. U normalnim okolnostima, tkivo koje oblaže unutrašnjost materice - endometrijum, normalno raste i menja se unutar materične šupljine i odgovorno je za mesečni ciklus. Međutim, kod endometrioze, iz nekog razloga endometrijalno tkivo raste u ostalim područjima male karlice, a retko, čak potpuno izvan karlice (prema rečima naše sagovornice, slučajevi endometrioze zabeleženi su u plućima, oku, čak i u mozgu). Najčešća lokalizacija je na jajniku u vidu endometriotične ili čokoladne ciste, ali i na zidu male karlice, peritoneumu, trbušnoj maramici, materičnim vezama, jajovodu.

3 leka za potpunu detoksikaciju: evo kako da izbacite toksine iz organizma nakon prestanka pušenja

Endometrioza može da zahvati mokraćnu bešiku i creva, ožiljak epiziotomije... Ipak, nije jednostavno postaviti dijagnozu za endometriozu.„Ponekad žena više puta poseti lekara pre nego što dođe do prave dijagnoze. Jednostavno je ultrazvučno videti endometriotičnu cistu jajnika, ali mala, rasuta žarišta se na ovaj način ne mogu videti. Često i simptomi - tipa bolova u krstima, digestivnih tegoba, prolivi, zatvori, mučnine, anemija, uporni umor, urinarne tegobe, skreću pažnju sa prave dijagnoze. Endometrioza je mnogo češća nego što mislimo."

Nažalost, u svetu oko 90 miliona žena boluje od endometrioze, a tačan podatak o tome koliko žena u Srbiji ima endometriozu je nepoznat. U 50 odsto slučajeva endometrioza se javlja kao endometriotična - ili tzv. čokoladna cista na jajniku. U 25 do 50 odsto slučajeva otkrivena je kod žena koje imaju problem sa začećem, a takođe se smatra da je prisutna u 70 odsto slučajeva kod pacijentkinja koje imaju bolove u maloj karlici. „Najsigurnija metoda za postavljanje dijagnoze je laparaskopija, zbog mogućnosti da se izbliza pogleda karlica, bez potrebe za teškom operacijom. Oporavak je brz i brzo se ide kući. No, nažalost, to kod nas nije rutinska metoda, jer smo siromašna zemlja. Svest žena i lekara postoji, kao i stručnjaka specijalista iz ginekološke endokrinologije, ali ne u skladu sa materijalnim mogućnostima široke populacije."

Ipak, ostaje pitanje zbog čega dolazi do nastanka endometrioze, posebno ukoliko se uzme u obzir da je danas ima sve veći broj žena. Medicinske teorije su brojne i ima ih sve više.

KAKO DA NAPRAVITE PRIRODNI ANTIBIOTIK: čudotvoran lek koji štiti telo od bolesti

U zapadnoj medicini, najprihvaćenija teorija o nastanku endometrioze je teorija o retrogradnom krvarenju u trbušnu duplju, za vreme menstruacije. „Ta krv nosi ćelije sluznice materice koje se usađuju na drugim organima." Prema drugoj teoriji, iz embrionalnog tkiva ženskih polnih organa - koje nije tokom razvoja stiglo do unutrašnjosti materice, nastaje endometrioza.

Takođe, postoji i teorija prema kojoj određeni splet okolnosti stimuliše embrionalne ćelije u karlici žena. „Pojava na udaljenim organima ide u prilog vaskularne, limfogene mogućnosti širenja, kao i teorija metaplazije, a u novije vreme se smatra da je reč o autoimunoj bolesti. Istraživanja imunološkog sistema žena koje imaju simptomatsku endometriozu pokazuju da one često imaju antitela koja deluju protiv tkiva (autoantitela). Postoji bliska veza između naših misli, emocija i imuniteta, koji je izuzetno osetljiv. Naš opstanak zavisi od mogućnosti imunološkog sistema da prepozna i razlikuje sebe od ne-sebe. Šta se, onda, događa kad imunološki sistem izvršava naredbe za samouništenje? Moguće je da prenosi poruke uma koje pomažu da se iscelimo."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.