Pomaže kod nadimanja, poboljšava varenje i ublažava bolove: evo kako se koristi lekoviti začin KOMORAČ

Komorač raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja. Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme

Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

U ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva. Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve.

Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku: lekovito voće koje eliminiše otrove iz organizmaZašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku: lekovito voće koje eliminiše otrove iz organizmaZdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne, a evo kako utiče na organe i prevenciju oboljenja!

Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit. Kroz istoriju, doktori TKM su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda , kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova.

Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije. S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, TKM doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu.

Ove biljke izbacuju toksine iz bubrega: detokikacija tela na prirodan načinOve biljke izbacuju toksine iz bubrega: detokikacija tela na prirodan načinDetoksikacija organa - evo koje biljke čuvaju zdravlje bubrega!

Energetski, komorač je odličan za naš duh, posebno za onaj deo nas kojem nedostaje samoljubavi. Povoljno utiče na korenu (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (četvrtu) čakru. Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 začina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.

Kako da izbacite opasne bakterije iz tela: sirup od ovog voća koristi se u borbi protiv ešerihije koliKako da izbacite opasne bakterije iz tela: sirup od ovog voća koristi se u borbi protiv ešerihije koliHrana popularna na Bliskom istoku - urme - mogu da pomognu u borbi protiv jakih bakterijskih infekcija.

Evo nekoliko predloga kako da ga uključite u svoju ishranu:

  • dodajte ga u omiljeni sos za pastu sa pečenim paradajzom
  • sameljite ga i umesite u hleb sa maslinovim uljem
  • pripremite glazuru za povrće ili ribu na roštilju: na malo maslinovog ulja ispržite jedan crni luk, 2 čena belog luka i kašičicu mlevenog semena komorača; pomešajte sa 4 kašike tamari soja sosa, 2 kašike meda, 7 kašika kuvanog paradajza i dodajte so i biber po ukusu
  • nađite i isprobajte recept za italijanki biskoti sa semenom komorača i poslužite uz desert ili kafu.

Izvor: Sensa

Jelena Belgrave

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.