Plivanje s delfinima

Blagotvorne terapije za depresiju.

Iako se većina objavljenih istraživanja vezanih za terapiju kućnim ljubimcima tiče pasa i mačaka, i druge vrste životinja blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Stručnjaci za terapiju životinjama utvrdili su da lekovit učinak imaju i ptice, morski prasići, hrčci, gmizavci, delfini, koze, konji i — lame! Važno je da su životinje druželjubive i krotke, da vole ljudsku pažnju i milovanje, kao i da nisu stidljive. Uz to, moraju da prođu temeljni trening poslušnosti i da se naviknu na iznenadnu buku.

Nekoliko studija opisuje povoljne učinke druženja s morskim životinjama na decu s psihičkim problemima. Interakcija s delfinima, morskim kornjačama i ribama pomaže takvoj deci da brže ostvare terapijske ciljeve. Zabeleženo je da se autistična deca bolje odazivaju na terapeutske pokušaje komunikacije ako su prethodno doživela pustolovinu s delfinima u poređenju s decom koja su se samo igrala u vodi omiljenim igračkama.

Plivanje s delfinima prija i odraslima koji boluju od depresije. Grupa naučnika s britanskog Univerziteta u Leicesteru isprobala je uticaj redovnih jednosatnih seansi plivanja i ronjenja s delfinima na 15 depresivnih pacijenata. Pokazalo se da su im se simptomi depresije ublažili u većoj meri nego drugoj grupi pacijenata koji su plivali na istom području, ali bez prisustva delfina.

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.