Pazite šta jedete: 12 namirnica koje smanjuju visok holesterol

Jedan od najefikasnijih načina za kontrolisanje holesterola je u potpunosti pod vašom kontrolom: Pazite šta jedete!

Visok nivo holesterola smatra se faktorom rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, vodećeg uzroka smrti u svetu. Jedan od najefikasnijih načina za kontrolisanje holesterola je u potpunosti pod vašom kontrolom: Pazite šta jedete!

Ali to postaje teško kada se pravila za zdravu ishranu promene. "Da bismo razumeli kako ishrana može da utiče na vaš holesterol, prvo moramo da postavimo rekord", kaže dr Elroj Vojdani, MD. "Priča koju smo čuli u 80-im i 90-im, da holesterol u hrani koju zagrevate može da utiče na holesterol u vašoj krvi, nije tačna."

Novija istraživanja su pokazala da druge vrste hrane mogu da utiču na vaš holesterol i zdravlje vašeg srca— ovde su namirnice koje snižavaju kolesterol koji stručnjaci preferiraju.

Kako da očistite bubrege za samo 2 dana: ako ovo pojedete, izbacićete opasne otrove iz tela (DETOKSIKACIJA)Kako da očistite bubrege za samo 2 dana: ako ovo pojedete, izbacićete opasne otrove iz tela (DETOKSIKACIJA)Režim ishrane za detoksikaciju bubrega - traje samo 2 dana, a čuva zdravlje i pomaže da se osećamo odlično!

1. Masline i maslinovo ulje

"Razne studije su pokazale da maslinovo ulje ili ishrana bogata maslinovim uljem snižava nivo ukupnog kolesterola u krvi", kaže Ami Riolo, autor knjige "Mediteranski dijabetes". U studiji ljudi sa visokim holesterolom, uzorci krvi uzeti samo dva sata nakon što su ispitanici pojeli obrok sa maslinovim uljem, pokazali su manju mogućnost za štetna zgrušavanja u poređenju sa onima koji su jeli obrok sa kukuruznim uljem. To može objasniti nisku učestalost srčanih problema u zemljama u kojima je maslinovo ulje glavna "masna" hrana.

2. Avokado

Kada zamenite zasićene masti kao što su životinjski proizvodi - govedina, slanina, maslac - sa mono- ili polunezasićenim mastima iz biljnih izvora kao što su avokado, uticaj na holesterol je dramatičan, kaže dr Vojdani. Smanjuju se nivoi LDL-a, vrste holesterola koji doprinosi nakupljanju plaka koji mogu izazvati arterijske blokade. Istovremeno, HDL ili zdrav holesterol, koji igra ulogu u čišćenju LDL holesterola iz organizma, povećava se, kaže dr Vojdani.

3. Divlji losos

Riba je još jedan odličan izbor hrane. Ribe su pune zdravih mononezasićenih masti, koje blagotvorno utiču na holesterol, kaže dr Vojdani. Divlji losos je jedan od najboljih izvora zdrave masti i njegov odnos omega-3 do omega-6 (dva tipa masnih kiselina) može pomoći u smanjenju LDL-a.

4. Crni luk

Nema više suza - pokazalo se da ova kulinarska vrsta snižava nivo LDL holesterola, i verovatno je to zbog flavonoida poznatog kao kvercetin, koji deluje kao antioksidant koji pomaže u sprečavanju holesterola od začepljenja arterija. Sirovi luk možda nije tako efikasan, međutim: Neka istraživanja pokazuju da je luk u kuvanim jelima imao veći uticaj na holesterol u krvi. Kulinarski "rođaci" crnog luka, uključujući beli luk i praziluk, imaju sličan efekat. Mogu smanjiti loš kolesterol, povećati dobar holesterol i održati zdrav nivo krvnog pritiska.

5. Ovas

Zob, mekinje i druge integralne žitarice su odlični izvori rastvorljivih vlakana, hranjivih materija koje se mogu vezati za holesterol u ishrani i sprečiti njegovo apsorbovanje u telu, kaže dr Vojdani. "Za mnoge ljude to može biti dovoljno za postizanje značajnih rezultata", kaže on.

6. Mahunarke (pasulj, grašak, sočivo)

Većina ljudi ne jede dovoljno mahunarki - pasulj, grašak, sočivo - iako su hrana koja snižava holesterol. Evo dobrog razloga da povećate unos: Studija objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal otkrila je da je samo jedan obrok dnevno šest nedelja snizio LDL holesterol za 5 posto. Pasulj i druge mahunarke imaju dosta vlakana i antioksidanata, od kojih oba utiču na holesterol.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.