Ovo treba da znate ako pijete vodu sa česme: evo kako da sami neutrališete štetan efekat hlora

Hlor se lako može neutralisati - evo šta treba da uradite ako pijete vodu sa česme!

Za one koji ne kupuju flaširanu vodu, nego piju vodu iz česme (koja je sasvim dobra za piće), ali ipak brinu zbog hlora koji se koristi za prečišćavanje vode, nije loše da znaju da se eventualni štetni efekti hlora mogu neutralisati dodavanjem vitamina C.

Zašto treba da pijete sodu bikarbonu sa vodom: nauka otkrila koje bolesti leči soda bikarbonaZašto treba da pijete sodu bikarbonu sa vodom: nauka otkrila koje bolesti leči soda bikarbonaNaučnici su dokazali da soda bikarbona ima odlično dejstvo na zdravlje celog organizma, a evo koje tegobe i oboljenja leči ako je…

Iako je u savremenim vodovodima nemoguće izbeći upotrebu hlora iz higijenskih razloga i bakteriološke bezbednosti vode za piće, mada se koriste minimalne moguće količine, hlor je ipak štetna hemikalija čije nagomilavanje u organizmu može dovesti do štetnih posledica (po arterije, bubrege, disajne organe, a ima i kancerogeni efekat). Međutim, dobra vest je da se hlor lako može neutralisati askorbinskom kiselinom, ili vitaminom C, pošto on hemijski neutrališe hlor. Jedan gram vitamina C može da neutrališe hlor iz 400 litara hlorisane vode, sa koncentracijom 1 ppm hlora, ili u 100 litara hlorisane vode sa koncentracijom 4 ppm hlora (što su standardi hlorisanja vode raznih zemalja). Iako se ovaj efekat ne može videti golim okom, on je trenutan.

Proverite da li ste intolerantni na ugljene hidrate: ovi simptomi su znak da treba što pre da izbacite ugljene hidrate iz ishraneProverite da li ste intolerantni na ugljene hidrate: ovi simptomi su znak da treba što pre da izbacite ugljene hidrate iz ishraneOdgovorite na sledeća pitanja i saznajte da li postoji rizik da ste intolerantni na ugljene hidrate!

U stvari, mnogo više hlora nego iz pijaće vode ćete upiti kroz kožu ako redovno plivate u bazenima, čija voda sadrži višestruko veću koncentraciju hlora nego voda za piće. Dakle, u tom slučaju bi verovatno bila preporučljiva povećana konzumacija namirnica bogatih vitaminom C ili suplemenata ovog vitamina.

Možda će vam biti zanimljiv i spisak od 10 zemalja sa najkvalitetnijom vodom iz česme na svetu. To su (od 1. do 10. mesta, po izveštaju na veb sajtu greentumble.com): Švajcarska, Norveška, Luksemburg, Francuska, Austrija, Italija, Engleska, Švedska, Nemačka i Novi Zeland.

Izvor: Zdrava hrana

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.