Ovo je okidač za opasan visok pritisak: evo šta izaziva rizičnu hipertentziju

Visok krvni pritisa negativno butiče na zdravlje celog organizma, a evo zbog čega je nažalost ovo stanje sve više rasprostranjeno...

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je rizično stanje koje može da izazove razne zdravstvene probleme, piše Lovesensa.

Hipertenzija ugrožava funkcionisanje krvnih sudova, srca i organa poput mozga, bubrega i očiju. Ako se visok pritisak ne kontroliše, povećava se rizik od opasih srčanih oboljenja.

Naučnici ističu da je stres, pored načina ishrane, jedan od glavnih okidača za visok pritisak. Stres uzrokuje fizičke promene u telu, jer organizam reaguje na povećanje hormona stresa, odnosno na veću prisutnost adrenalina i kortizola u krvi.

U trenucima stresa naše telo se priprema za borbu, menja se konstrukcija krvnih sudova, oslobađa se više krvi u krvotok, srce počinje jače da kuca i pritisak se povećava. Tek kada prođe napad stresa, tada se pritisak vraća u normalu.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje vitamin EKako da znate da li vašem telu nedostaje vitamin EOtkazuju mišići, gubi se moć pokreta i ugrožava se imuni sistem - deficit ovog vitamina može da bude opasan! Evo koji su…

Iako su stresne situacije normalna pojava u modernom životu, ako se često javljaju ovakva osećanja, naše telo često doživljava šok i dolazi do pogoršanja zdravlja.

Stres je najčešće nepredvidiv, ali uz promenu nekoliko životnih navika, možete postati otporniji na stres:

 1. budite fizički aktivni
 2. naučite da kontrolišete emocije
 3. vežbajte optimizam
 4. provodite vreme sa ljudima koji šire pozitivnu energiju
 5. uvek imajte vremena za sebe
 6. više se prepuštajte izazovima
 7. izbegavajte nezdrave navike
 8. radite pameto, a ne naporno
 9. pomažite drugim ljudima
 10. trudite se da uvek budete pozitivni
 11. prihvatite situacije koje ne možete da promenite

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.