Ovi začini vraćaju hormone u ravnotežu: evo kako žene mogu da spreče hormonski disbalans

Začini u službi zdravlja - evo koje začinske biljke pozitivno utiču na hormone i regulišu neprijatne simptome hormonalnog disbalansa!

Većina žena se bar jednom u životu susrela sa predmenstrualnim glavoboljama, izostankom menstrualnog ciklusa, konstantnim osećajem umora ili naglim promenama raspoloženja, a za takva stanja glavni "krivci" su hormoni, piše Lovesensa.

Kako da postignete hormonalni balans? Jednu stvar treba da zapamtite - Vi ste ono što jedete! Promena režima ishrane je presudna za ravnotežu hormona, zato što pre treba da se odreknete loših navika, a naročito prerađene rane. Preporučuje se da jedete što više svežeg voća ii povrća i proverenu organsku hranu, ali i da u jelovnik uvrstite i lekovite biljke i začine.

Simptomi koji ukazuju na hormonski disbalans: proverite da li su vaši hormoni u ravnotežiSimptomi koji ukazuju na hormonski disbalans: proverite da li su vaši hormoni u ravnotežiSimptomi za hormonsku neravnotežu - da li patite od hormonalnog disbalansa i kako da sprečite i lečite ovo stanje prirodnim putem!

Predstavljamo vam 15 začinskih biljaka koje su se pokazale kao dobar pomoćnik pri vraćanju hormona u ravnotežu:

1. Maka - ovaj začin pun je hranljivih materija koje imaju pozitivan učinak na hormone. Takođe, ova biljka reguliše promene raspoloženja, libido, energiju i smanjuje rizik od steriliteta.

2. Žalfija - ova magična biljka ima protivuplano dejstvo i čuva memoriju, a takođe je vrlo pogodna za regulisanje talasa vrućine koji se javljaju usled hormonalnih promena.

3. Origano - jak antioksidant, bogat vitaminom K i pomaže u prevenciji od osteoporoze i čuva kosti. Takođe, odličan je u borbi protiv gljivičnih infekcija.

4. Đumbir - ima antiupalno dejstvo i odličan je u sprečavanju i regulisanju osećaja mučnine. Istraživanja su pokazala da hranljive matertije iz đumbira pomažu u prevenciji karcinama jajnika koji je često uzrokovan disbalansom hormona.

5. Kurkuma - reguliše upale u telu, a pomaže i kod oboljenja kao što su osteoartritis i reuma. Takođe, neke studije su pokazale da svakodnevnim konzumiranjem kurkume može da se smanji rizik od pojave malignih ćelija.

6. Ašvaganda - lekoviti začin koji pomaže ženama koje imaju problema sa spavanjem, konstantan osećaj iscrpljebnosti i simptome depresije.

7. Šafran - pozitivno utče na nagle promene raspoloženja i pomaže kod simptoma depresivnih stanja. Odličan je za zdravlje srca i čuva memoriju.

8. Beli luk - pomaže kod upala, infekcija i u skidanju masnih naslaga. Nazivaju ga prirodni antibiotik, a i odličan je lek za osobe koje imaju problem sa visokim krvnim pritiskom.

Kako da prepoznate disbalans hormona štitne žlezde: ovi simptomi ukazuju na bolest tiroideKako da prepoznate disbalans hormona štitne žlezde: ovi simptomi ukazuju na bolest tiroideOvi simptomi ukazuju na poremećaj hormona štitne žlezde - evo kako da prepoznate hormonski disbalans!

9. Lavanda - pomaže kod infekcija, nesanice i problema sa varenjem.

10. Korijander - odličan prirodni lek za detoksikaciju jetre, a zdravlje jetre značajno utiče na ravnotežu hormona.

11. Anis - biljka koja pomaže u regulisanju estrogena, odnosno kod žena kojima je estrogen u deficitu. Anis se koristi i kod prehlada i problema sa varenjem.

12. Ženšen - pomaže kod osećaja umora, neraspoloženja i pozitivno utiče na nivo šećera u krvi.

13. Sladić - imitira učinak estrogena i progesterona i tako reguliše neprijatne simptome u menopauzi.

Pre nego što počnete da upotrebljavate ove začinu u svrhu lečenja konsultujte se sa stričnim licem koji će vam preporučiti najbolju terapiju za vaše stanje. Ali, iako ne patite od hormonalnog disbalansa, važno je da neke od ovih začina uvrstite u jelovnik i iskoristite njihove benefite po zdravlje.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.