Ove simptome ne smete nikako ignorisati: kako da znate da li vašem telu nedostaje mangan

Nedostatak mangana može da bude opasan po zdravlje - evo koji simptomi se javljaju!

Mangan je mineral koji je vrlo važan za funcionisanje organizma, a njegov nedostatak u telu može uzrokovati ozbiljne posledice, piše Lovesensa.

Mangan je presudan za zdravlje mozga i nervnog sistema. Sadrži enzime koji pozitivno utiču na metabolizam i prirodni je antioksidant koji pronalazi slobodne radikale i sprečava njihov štetan uticaj na ćelije, odnosno sprečava hronična oboljenja.

Kako sprečiti bolest endokrinog sistema: ova hrana čuva zdravlje važnih žlezdaKako sprečiti bolest endokrinog sistema: ova hrana čuva zdravlje važnih žlezdaEndokrine žlezde utiču na metabolizam, reprodukciju, spavanje, krvni pritisak i zdravlje srca. Evo koje namirnice treba redovno…

Još jedna važna funkcija mangana u telu jeste apsorpcija kalcijuma, pravilan rad štitne žlezde, regulisanje šećera, lučenje polnih hormona i izgradnja vezivnog tikva. Mangan utiče i na brže zarastanje rana jer podstiče proizvodnju kolagena u ćelijama.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak mangana u telu su: problemi sa kostima i defekti na skeletu, otežan rast i razvoj kod dece, smanjena plodnost, problemi sa metabolizmom, intolerancija na glukozu, visok pritisak, holesterol, grčenje mišića, slaba memorija, kardiovaskularna oboljenja i pogoršanje vida.

Od nedostatka mangana najviše su ugrožene osobe koje boluju od epilepsije, osteoporoze, dijabetesa, imaju upalu pankresa, idu na hemodijalizu i imaju oboljenja vezana za koštani sistem.

DETOKS DIJETA - OČISTITE TELO ZA SAMO 1 DAN: izbacuje toksine iz organizma, pomaže kod viška tečnosti i podstiče mršavljenjeDETOKS DIJETA - OČISTITE TELO ZA SAMO 1 DAN: izbacuje toksine iz organizma, pomaže kod viška tečnosti i podstiče mršavljenjeJednostavna detoks dijeta od samo 1 dan - resetuje se telo, skidaju se kilogrami i izbacuju se otrovi iz organizma...

Hrana koja sadrži mangan: orašasti plodovi (badem, indijski orah), mahunarke i lagumi, ovsene pahuljice, hleb od žitarica od celog zrna, smeđi pirinač, zeleno lisnato povrće (spanać), ananas, crna čokolada.

Količina mangana u telu proverava se jednostavnom analizom krvi. Ukoliko patite od nedostatka mangana ili imate navedene simptome, obavezno se konsultujte sa stručnjakom. Pored hrane bogate manganom, možete uzimati i suplemente mangana, ali nikako na svoju ruku. Neophodno je da lekar preporuči odgovarajuću dozu, jer velike količine mangana su toksične i opasne.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.