Ovaj začin čini čuda za organizam: evo šta sve leči slatka mlevena paprika

Mlevena paprika pozitivno utiče na zdravlje krvi, očiju i sprečava oštećenaj i upale u telu!

Slatka mlevena paprika dobija se sušenjem i mlevenjem crvene paprike, a osim što hrani daje bogat ukus, ima i mnogobrojna lekovita svojstva, piše Lovesensa.

Mlevena paprika sadrži vitamin E, beta karoten, lutein i zeaksantin, što je čini odličnim prirodnim lekom za zdravlje očiju i očuvanje vida.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje mlevene paprike smanjuje rizik od degenerativnih bolesti očiju, katarakte i staračkog slepila. Poznato je da sadrži i kapsaicin, komponentu koja reguliše upale u organizmu i pozitivno utiče na sistem organa za varenje.

Ovaj začin brzo snižava krvni pritisak: vekovima se koristi kao lek protiv raznih oboljenjaOvaj začin brzo snižava krvni pritisak: vekovima se koristi kao lek protiv raznih oboljenjaLekoviti začin koji pomaže kod hipertenzije - lek iz Indije osvojio svet prirodne medicine!

Istraživanja pokazuju da ovaj začin povećava nivo dobrog holesterola u krvi i tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Studije su pokazale da hranljive materije koje sadrži paprika (lutein, beta karoten i zeaksantin) uspešno pobežuju oksidativni stres koji povećava rizik od pojave karcinoma.

Takođe, kapsaicin smanjuje rizik od pojave malignih ćelija, zato se smatra da mlevena paprika ima antikancerogeno dejstvo.

Kim: snažan začin antikancerogenog dejstvaKim: snažan začin antikancerogenog dejstvaSeme začina kima stari Egipćani su koristili kao jedan od sastojaka za mumificiranje, tokom srednjeg veka verovalo se da ono…

Pored nabrojanih benefita, mlevena crvena paprika reguliše nivo šećera u krvi, sadrži gvožđe i vitamin A i samim tim odlična je za zdravlje krvotoka, a slobodno je možete koristiti i tokom dijete.

Napomena: Slatku mlevenu papriku možete koristiti u pripremi raznih jela, ali je važno da se konsultujete sa stručnjakom i proverite koju dozu smete da koristite.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.