Ovaj vitamin smanjuje rizik od karcinoma kože: evo koje ga namirnice sadrže

Vitamin A je ključan za mladolikost, čuva zdravlje očiju i utiče na reproduktivne organe, a sada je dokazano da smanjuje rizik od karcinoma kože!

Grupa različitih škola medicine u Americi pronašla je vezu jednog vitamina i karcinoma kože, piše Lovesensa.

U stručnom časopisu JAMA Dermatology objavljeno je da osobe koje u organizmu imaju dovoljnu količinu vitamina A, imaju manji rizik od karcinoma kože. Istraživanje je trajalo 26 godina i sprovedeno je na više od 100 000 ljudi. Dokazano je da vitamin A sprečava nastanak malignih ćelija koje uzrokuju planocelularni karcinom kože.

8 znakova da vašem telu nedostaje vitamin A: ove simptome ne smete ignorisati8 znakova da vašem telu nedostaje vitamin A: ove simptome ne smete ignorisatiVitamin A je neophodan za zdravlje organizma, a njegov manjak u telu može biti okidač za mnoga oboljenja. Proverirte koji…

Balansiranim načinom ishrane svakodnevno možete u organizam uneti dovoljnu dozu vitamina A. Preporučuju se da muškarci dnevno unesu najviše 900 mikrograma vitamina A, a žene najviše 700 mikrograma. Namirnice životinjskog porekla koje sadrže vitamin A (retinol) su piletina, ćuretina i govedina. Vegetarijanci ne treba da brinu jer su vitaminom A bogate i namirnice biljnog porekla i dele se u tri grupe vitamina A - beta karoten, alfa karoten i beta kriptoksantin. Slatki krompir, šargarepa, kelj, muskantna tikva, bundeva, brokoli, kajsija i papaja bogate su vitaminom A.

Ova studija treba dodatno da se istraži, ali svakako se potrudite da u ishranu uključite hranu koja sadrži vitamin A. Proverite da li imate nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa lekarom i po njegovoj preporuci počnite da koristite i suplemente vitamina A.

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.