Ova namirnica sprečava anemiju: evo šta treba da jedete ako vam nedostaje gvožđe

Nedostatak gvožđa ugrožava zdravlje srca, pluća i funkcionisanje imuniteta - evo koja namirnica treba da bude broj 1 u vašem jelovniku, a šta treba da izbegavate!

Anemija nastaje zbog nedostatska gvožđa u organizmu, a ovaj problem možete rešiti uzimanjem određenih suplemenata i promenom načina ishrane, piše Lovesensa. Međutim, jedna super namirnica pomaže da telu obezbedimo dovoljnu dozu gvožđa.

Postoji više namirnica koje su izvor gvožđa, na primer sočivo, sardina, spirulina, ali jedna od najmoćnijih svakako je kelj. Kovrdžavi ili lisnati kelj čini neverovatan izvor gvožđa, kao i biljka potočarka.

Kako da znate da li vam nedostaje vitamin B12: prepoznajte važne simptomeKako da znate da li vam nedostaje vitamin B12: prepoznajte važne simptomeDa li patite od nedostatka vitamina B12 - ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju i mišića!

Odrasli od 19 do 50 godina treba dnevno da unesu 14,8 mg gvožđa, dok taj iznos za žene posle 50 godine opada na potrebu za 8,7 mg. Količina potrebnog gvožđa smanjuje se za žene u menopauzi, jer nemaju menstruaciju i ne gube više toliko krvi.

Dovoljna količina gvožđa u telu neophodna je kako bi se očuvalo normalno funkcionisanje imunog sistema i obezbedilo zdravlje srca i pluća. Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su konstantan umor, nedostatak energije, kratak dah, ubrzano kucanje srca i bleda koža.

7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepe7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepeU moru "modernih" namirnica i dijetetskih suplemenata zaboravljamo na osnovnu hranu koju bismo svi trebali imati u kući.…

Ukoliko patite od nedostatka gvožđa, napravite svoj jelovnik i u svaki obrok ubacite namirnice koje u sebi sadrže gvožđe.

Preporučuje se da smanjite unos kafe, čaja, mleka i mlečnih proizvoda. Takođe, maksimalno smanjite unos namirnica koje u sebi sadrže fitinsku kiselinu (žitarice od celog zrna), jer otežavaju telu da apsorbuje gvožđe.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.