Ova moćna biljka leči 4 rizična oboljenja: evo zašto svake nedelje treba da jedete spanać

Spanać je neverovatno lekovita biljka, a evo kod kojih 4 oboljenja najviše pomaže!

Još u detinsjtvu slušali smo priče o neverovatno zdravom spanaću koji će pomoći da porastemo i postanemo snažni, a da li zaista znate koje bolesti sprečava ova moćna biljke, piše Lovesensa.

Spanać je bogat vitaminima A, C, K1, folnom kiselinom, gvožđem i kalcijumom. Spanać ima brojna isceljujuća svojstva, a najviše pomaže kod oksidativnog stresa, čuva zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od karcinoma.

Oksidativni stres nastaje kada telo nije sposobno da neutralizuje sobodne radikale koji mogu uzrokovati hronočna oboljenja. Spanać je prepun antioksidanata i pomaže da se u telu napravi ravnoteža i izbegnu zapaljenski procesi.

Moćan koren pomaže da brzo, lako i zdravo smršamo: napravite od njega sok i rešite se masnih naslaga (RECEPT)Moćan koren pomaže da brzo, lako i zdravo smršamo: napravite od njega sok i rešite se masnih naslaga (RECEPT)Prirodni sok odlekovitog korena pomaže da na zdrav način izgubimo masne naslage!

Spanać sadrži jedinjenja zeaksantin i lutein koji sprečavaja degenerativne promene na očima i smanjuju rizik od katarakte.

Naučnici su istakli da komponente MGDG i SQDG koje spanać sadrži mogu da uspore rast ćelije raka. Istraživanja pokazuju da je spanać jedna od vodećih namirnica u prevenciji karcinoma prostate, dojke i grlića materice.

Dokazano je da nitrati iz spanaća regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na zdravlje srca.

Spanać možete jesti kao salatu, čorbu ili dodatak raznim jelima, ali kada postane deo vašeg jelovnika, organizam će vam biti vrlo zahvalan. Takođe, ovo povrće je odlična namirnica u procesu mršavljenja pa ga mnogi nutricionisti preporučuju tokom dijeta.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.