Ova 3 mišića izazivaju bol u vratu: kako otkloniti mijalgije i miogeloze

Bol u vratu i ramenima može se sprečiti i lečiti! Evo kako...

Napetost mišića, naročito u predelu vrata i ramena, je "bolest" civilizacije koja pogađa gotovo sve u nekom trenutku. Ali kada napetost postaje hronična i dovodi do bola, pogođena osoba ima tešku nelagodnost i svakodnevni učinak je smanjen.

Napetost mišića, koja se odnosi na mijalgije i miogeloze, odnosi se na bolno stanje u muskulaturi vrata ili ramena u kojoj se mišićni tonus stalno povećava zbog preteranog naprezanja ili jednostranog položaja. Dok napetost mišića može da se javlja i u drugim delovima tela, takođe, to je mnogo ređe. Da bi izbegli bolove u mišićima, ljudi nesvesno zauzimaju oslobađajući položaj. Ovo može dodatno povećati napetosti u nekim mišićima, što dovodi do začaranog kruga.

Do kakvih komplikacija mogu da dovedu miogeloze...

Tri mišića u određenom odgovoru na dugoročan stres postaju kraći: m. levator scapulae, m. trapezius i m. supraspinatus.

Napetosti u mišiću podizaču lopatice može iritirati nerve na zadnjem delu glave, što dovodi do glavobolje. Oko 40 odsto odraslih pate od glavobolje barem povremeno.

Mišići koji su napeti duži vremenski period zbog stresa ili nepravilnog naprezanja gube svoju normalnu elastičnost i postaju kruti, što izaziva bolove u mišićima.

Mijalgija je

Mijalgija je bol u mišićima, što je simptom mnogih bolesti i poremećaja. Najčešći uzroci su preterana upotreba ili preterano istezanje mišića ili grupe mišića. Mijalgija bez traumatske istorije često se javlja zbog virusne infekcije. Dugoročne mijalgije mogu biti indikativne kod metaboličke miopatije, kod deficijenata u ishrani ili sindroma hroničnog umora.

Miogeloza je

Miogeloza je bolno ograničeno otvrdnuće u mišićima. Postoje dve vrste miogeloza: tanke, duguljaste i okrugle. Smatra se da je uzrok nastanka miogeloza preopterećenje mišića, odnosno veoma povišen mišićni tonus. Miogeloze su nakupine mlečne kiseline u samom mišiću ili neposredno oko njega, one nastaju zbog nemogućnosti krvne i limfne cirkulacije da tu mlečnu kiselinu evakuišu iz mišića, te ju prenesu u jetru na dalju preradu. Rezultat takve situacije su kvržice, bolne na dodir. Neobično je što se miogeloze javljaju isključivo u predelu ramenog obruča i međulopatične regije, i nigde drugde na telu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.