Otkrivena uloga selena i u ženskoj plodnosti - ključni mineral za razvoj zdravih jajnih ćelija

Prva studija o uticaju selena na žensko reproduktivno zdravlje pokazuje da je izuzetno važan u ranoj fazi razvoja folikula.

Novo australijsko istraživanje Univerziteta u Adelaidi prvi put je pokazalo da antioksidativni mikronutrijent selen igra bitnu ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena, piše Tanjug a prenose Novosti 8. decembra 2014. godine.

Do sada se znalo da je selen bitan za plodnost muškaraca, a u istraživanju je ispitana uloga i mesto nakupljanja selena i specifičnog selenoproteina u jajnicima.

Inače, selenoproteini su posebna grupa proteina koji sadrže selen u svojoj strukturi, a za zdravlje jajnika bitnim se pokazao selenoprotein GPX1. U istraživanju je primećeno da je nivo selena i selenoproteina povećana u velikim, zdravim folikulima jajnika, pa se stoga smatra da selen igra ključnu ulogu antioksidansa tokom završnih stadijuma razvitka folikula, osiguravajući tako zdravu okolinu za jajnu ćeliju.

"Važno je napomenuti da selen u velikim dozama može biti toksičan", kaže autorka istraživanja Melani Čeko, "pa se ne sme nekontrolisano posegnuti za suplementima."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.