Otkriven novi uzrok za pojavu autizma: evo kako dijabetes majke utiče na razvoj bebe

Dijabetes donosi rizik i od drugih oboljenja, a da li dijabetes majke može da dovede i do autizma kod deteta?

Najnovija studija "Kalifornija Kajzer Permanent" zdravstvene kompanije pokazuje da majke sa dijabetesom češće imaju autističnu decu.

Ispitan je uzorak od 400.000 dece rođene od 1995. do 2012. godine i između ove dve bolesti pronađena je veoma jaka veza, što ranije nije bilo poznato. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja, a pojedinosti prenosi portal "NewShub". 

"Rizik od poremećaja spektra autizma povećan je kod dece majki sa tri glavne vrste dijabetesa koji komplikuju trudnoću, nalaze koji daju nove informacije o dijabetesu tipa 1 i proširuju ono što je već poznato o tipu 2 i gestacijskom dijabetesu", navode autori ove studije. 

 Iskrena ispovest autistične devojke: Ne bih menjala svoj autizam i maštu ni za šta na svetu Iskrena ispovest autistične devojke: Ne bih menjala svoj autizam i maštu ni za šta na svetu"Meni je izuzetno lako da oslobodim svoj um jer ja ne pokušavam da se uklopim u maleni kalup. To je nešto najbolje kod autizma.…

Žene koje razviju gestacijski dijabetes pre trećeg tromesečja najviše su izložene riziku. Međutim, to ne znači da dijabetes po pravilu izaziva autizam. Kod dečaka je često nejasno poreklo te bolesti, češće nego kod devojčica.

Stručnjak za dijabetes profesor Džim Man, sa Univerziteta u Otagu, ipak kaže da dijabetes ipak može da ima značajnu ulogu kao uvod za autizam: 

"Razlika između ove i prošle studije je ta što prošla povezuje autizam sa drugim tipom dijabetesa, a ova ukazuje na vezu sa tipom 1". 

 Homeopatija za decu Homeopatija za decuKada se često javlja isto oboljenje decu ne treba posmatrati kao hronično bolesne, već su oni samo u periodu kada češće…

On upozorava da dijabetes ima mnogo više zdravstvenih efekata nego što ljudi razumeju. 

"Dijabetes je jedan od glavnih uzroka srčanih oboljenja, srčane kapi, različitih vrsta raka, oboljenja bubrega i slepila", podvlači profesor. 

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.