Oprostiti i krenuti dalje

Zaboravite dugotrajne psihoterapeutske seanse. Terapija New Decision mogla bi vam pomoći da u kratkom roku osvestite ono što vas najviše koči u životu i da to otpustite...

Oprostiti i krenuti dalje

Oprostiti i krenuti dalje

Uh, kome zapravo najviše želim oprostiti, razmišljala sam grozničavo dok sam sedela u krugu među učesnicima uvodne radionice u terapiju New Decision i čekala da terapeutkinja i meni postavi to pitanje. „Želim oprostiti sebi što stalno nešto čekam”, rekla je učesnica pored mene. Hm, pametno, pomislila sam. Oprostiti sebi. I ja bih mogla oprostiti sebi... ali šta? Došao je red na mene i morala sam nešto reći, a i dalje nisam imala pojma šta.

„Mogu li jednostavno reći da želim oprostiti svima koji su me na neki način povredili?” upitala sam, nevino gledajući u Kandis Blakely, voditeljku programa, psihoterapeutkinju iz SAD-a koja je osmislila tu vrstu terapije. Nekako sam znala da to neće biti dovoljno zašta sam uskoro dobila i potvrdu. „Svako od nas ima jednu tragičnu grešku koje se mora rešiti kako bi krenuo napred”, objasnila mi je Kandis.

„Dakle, kome želiš da oprostiš?” upitala me ponovno strpljivim glasom, verovatno navikla na „mustre” poput mene, koje pokušavaju izbeći odgovor na to konkretno pitanje vrlo uopštenim odgovorom. „Ne znam kome bi bilo najvažnije da oprostim!” odgovorila sam bespomoćno i slegnula ramenima.

Nadala sam se da će me nakon tog odgovora Kandis preskočiti, ali umesto toga pozvala me da dođem u sredinu kruga i podignem levu ruku, tako da bude paralelna sa tlom. Kad već ja nisam želela otvoreno pričati, odlučila je porazgovarati sa mojim telom uz pomoć primenjene i biheviorističke kineziologije koja testira mišiće kako bi doprla do znanja sačuvanog u našem fizičkom telu. (Prema toj metodi, ako razmišljamo o nečemu pozitivnom, naši mišići će biti jači i pružićemo veći otpor terapeutu koji potiskuje ruku prema dole, a ako razmišljamo o nečemu negativnom ili lošem, mišići će postati slabiji i neće pružati otpor.) Nije bilo bežanja jer, kako kaže Kandis: „naše telo seća se svega onog što je um vremenom potisnuo”. Počelo je moje upoznavanje sa terapijom New Decision.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.