Ojačajte IMUNITET i zaštitite se od bolesti tokom zime: evo kako se prave lekovite tinkture

Najbolji način da ojačate imunitet tokom zime i osigurate se od prehlade i gripa! Evo kako se pripremaju i koriste lekvote tinkture...

Tinkture su snažni borci za zdravlje i deo su kulture naših starih koji su ih sa mnogo pažnje pripremali i koristili za lečenje raznih tegoba. Donosimo pregled koncentrisanih biljnih recepata koji nam u nadolazećem periodu mogu održati za zdravlje potrebni nivo imuniteta i pomoći u rešavanju klasičnih zimskih tegoba.

Uobičajene zimske tegobe poput oslabljenog imuniteta, prehlade i kašlja puno je lakše izbeći ili ublažiti pomoću tinktura – moćnih biljnih koncentrata koji uravnotežuju rad organizma i jačaju otpornost na mikrobe i upale. Tinkture su omiljeni prirodni lekovi i zato što se prilično jednostavno izrađuju i koriste: tekući ekstrakti dobijaju se potapanjem usitnjenog bilja u alkohol, glicerin ili sirće, te se praktično doziraju u kapima.

Biljka bogova - neverovatno lekovita i snažna u borbi protiv bolesti: 10 tegoba koje leči moćna gudučiBiljka bogova - neverovatno lekovita i snažna u borbi protiv bolesti: 10 tegoba koje leči moćna gudučiNektar bogova - ova biljka ima neverovatan uticaj na zdravlje organizma!

Najčešće se spremaju na bazi alkohola jer on najbolje izvlači lekovita svojstva biljaka i najduže ih čuva, pa alkoholne tinkture imaju višegodišnji vek trajanja.

"Tinkture se obično pripremaju u meri od pet delova alkohola na jedan deo bilja. Na primer, jedan litara alkohola poput votke (sa 35 - 45 posto alkohola) dodaje se na 200 grama fino naseckanog bilja – najbolje je da bilje bude sveže, ali može biti i suvo. Bilje i votku treba staviti u dvolitarsku, sterilizovanu teglu i dobro je zatvoriti da ne propušta vazduh. Potom se tegla protrese i ostavlja na hladnom i tamnom mestu. Svakodnevno je treba protresti, ujutro i uveče“, objašnjava Neil McNulty, irski fitoterapeut, naturopat i iridolog koji živi i radi u Zagrebu.

Dužna maceracije zavisi od biljnog materijala pa, na primer, lišće treba da "odleži" 14 dana, a korenje tri ili više nedelje. Potom se mešavina dobro procedi odnosno filtrira, pa se dobijena tečnost uliva u sterilizovanu, tamnu bocu (najbolje od smeđeg stakla) sa stoper-čepom, odnosno kapaljkom. Tink­ture treba čuvati na tamnome mestu.

Većina biljnih tinktura uzima se u količinama od 2 do 5 mililitara u čaši tople vode, tri puta dnevno posle obroka. Nakon jednog do dva meseca uzimanja tinkture trebalo bi napraviti pauzu od nekoliko nedelja.

"Premda postoje uopštena pravila o izradi i primeni tinktura, svakako se najpre treba savetovati sa stručnjacima jer uporaba tinktura zapravo je vrlo individualna – zavisi od zdravstvenom stanju osobe, ali i samim biljkama. Treba tačno proceniti šta i na koji način nekome odgovara, uzimajući u obzir međudelovanje sa drugim lekovima i receptima koje osoba eventualno koristi.

Preporuka stručnjaka važna je i kad kupujete gotove tinkture, pri čemu treba pomno proveriti kvalitet i sigurnost proizvoda", ističe McNulty koji je i praktičar kineske tradicionalne medicine, sa bogatim iskustvom u integrativnim metodama lečenja.

Za zimu preporučuje sledeće biljne tinkture koje podržavaju imuni sistem i podižu energiju:

Energija iz sibirskoga ginsenga

"Osećate li se potrošeno, izgoreno, preopterećeno, tromo – ovo je prava biljka za vas. Sibirski ginseng sadrži eleuterozide, aktivne sastojke koji povećavaju otpornost organizma na svakodnevne stresore. Idealan je u slučajevima umora, niske energije, slabog apetita i blage depresije“, kaže fitoterapeut, dodajući da je tinktura od sibirskoga ginsenga pogodna i za dugotrajniju uporabu.

Preporučena dnevna doza je od 60 do 100 kapi, tri puta na dan. Započnite s manjim dozama i postupno ih povećavajte tokom sledećih nekoliko nedelja.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.