Oči su ogledalo zdravlja

Kaže se da su oči ogledalo duše, ali su za metodu koja se zove iridodijagnostika one i ogledalo zdravlja. Naime, na osnovu boje, linija i mrlja u dužici oka može da se utvrdi kakvo je trenutno zdravstveno stanje neke osobe.

Dužica je deo oka koji mu daje karakterističnu boju, a to zavisi od količine i rasporeda pigmenta na njenoj prednjoj površini. Što je dužica bogatija pigmentom, to su oči tamnije (smeđe) i obrnuto, oči su svetlije ako ima manje pigmenta. U funkcionalnom smislu, dužica (šarenica ili iris) ima ulogu regulatora količine svetla koja ulazi u oko - poput blende u fotoaparatu. Smatra se da dužica desnog oka odslikava zdravlje desne strane našeg tela, dok dužica levog oka - leve strane. Parni organi se mogu naći u jednoj i drugoj dužici sa jednom izuzetkom: srce se pojavljuje u oba oka.

O tome na koji se način preko dužice oka otkriva kakvo je stanje našeg organizma saznali smo od Tihomira Miletića - iridodijagnostičara sa višedecenijskim iskustvom u primeni ove metode u Centru „Balans Medika".

- Svako oko je unikat za sebe. Posmatranjem izgleda i oblika dužice oka može da se dobije mnogo informacija o stanju našeg organizma. Iridodijagnostika ili irisdijagnostika je prirodna (alternativna) nauka koja proučava promene u našem organizmu i dijagnostikuje kakvo je njegovo stanje - na osnovu promena dužice oka. Pregledom se otkriva problem ili problemi koji su bili i prošli, stanje koje je trenutno vidljivo u organizmu, kao i ono što bi moglo da se reflektuje u budućnosti - kao posledica problema u sadašnjosti ako im se ne posveti potrebna pažnja, upozorava naš sagovornik.

Na koji način se to postiže?

- Poput otiska prsta, svaka osoba ima jedinstven izgled dužice. Svaki organ našeg tela ima svoje konkretno mesto u dužici oka. Dužica je povezana sa moždanim centrima. Bolesni organi preko središnjeg nervnog sistema izazivaju promene na dužici u obliku udubina, boje i oblika. Znači, iridodijagnostika otkriva gde leži pravi uzrok bolesti jer se u obzir uzima celokupno zdravstveno stanje - na taj način se posmatra čovek kao celina, a ne samo pojedini organi i problemi. Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko meseci pre prvih simptoma bolesti, a iridodijagnostika može da ukaže na promene koje mogu da se ispolje tek za dve ili tri godine. Zbog toga je ovo pre svega preventivna metoda koja može na vreme da predvidi bolest.

Kada i ko bi trebalo da se opredeli za iridodijagnostički pregled?

S obzirom na to da oči ukazuju na celokupno fizičko, mentalno i duhovno stanje, pregled se preporučuje svima starijim od 8 i mlađim od 70 godina koji žele da provere svoje zdravstveno stanje.

Pregled se preporučuje osobama koje imaju simptome ili neke promene u organizmu, a još uvek je rano da spoljni pokazatelji budu dovoljni za standardnu dijagnozu. Znači, kada su promene očigledne a standardne procedure ih ne mogu potvrditi, potražite iridodijagnostičara i za 45 minuta ćete imati sliku celokupnog fizičkog, mentalnog i duhovnog stanja svog organizma.

Kako izgleda pregled?

- Oftalmološka lampa osvetljava oko i povećava izgled dužice otprilike 30 puta. Pregled traje oko 45 minuta i ne zahteva neku posebnu vrstu pripreme. Može da se radi deci posle osme godine, kada se dužica konačno formira. Gornja granica je 70 godina, kada se zbog aterioskleroze javljaju promene na krvnim sudovima oka, objašnjava Tihomir Miletić i dodaje -Važno je napomenuti da se odmah po završetku pregleda dobija rezultat. Tada dajemo savete kako može da se preduhitri bolest primenom prirodnih preparata, ukoliko je to moguće. Ukoliko to nije moguće, pacijent se upućuje da uradi detaljne preglede određenog organa kod lekara.

Nikako ne treba zaboraviti da je ovo dijagnostička metoda i da se lečenje uzroka (a na posledice) mora sprovesti metodama konvencionalne ili alternativne medicine, da bismo ono što smo već „pokvarili" - popravili, a ono čemu smo skloni - prevenirali!

Tekst: PROMO

Vesna Stanimirović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.