Nutricionista otkriva - evo koju hranu treba da jedete u karantinu: izbegnite masne naslage, smršajte i sačuvajte zdravlje

Ova hrana sprečava da se ugojite i pomaže da sačuvate vitkost i imunitet u karantinu - saveti nutricioniste!

Stroge mere karantena ograničile su nas na prostor vlastite kuće ili stana. Uz to, verovano smo se dobro obezbedili u prehrambenim centrima za moguću nestašicu hrane. Puni frižideri, malo kretanja i više ležanja čini dobitnu kombinaciju za gojaznost, posebno kod onih koji su tome skloni. Nutricionista Goran Smirčić nudi nekoliko saveta kako kombinacijom ishrane i vežbanja doskočiti tom problemu:

Ne preskačite obroke

Uvek imajte tri obroka na dan, po mogućnosti u pravilnim vremenskim razmacima. Doručak može biti nešto kalorijski jači, ručak umeren, a večera najskromnija. Time ćete telo "uveriti" da će na vreme dobiti novu hranu i da ne treba skladištiti masti u masne naslage. Jedan od razloga nastajanja viška kilograma jeste svođenje ishrane na dva obroka na dan, s tim da je najobilniji onaj pred spavanje. Čak i smanjena kalorijska vrednost tog obroka čini da se više masti odlaže u zalihe.

Ovo je najbolje VOĆE za sprečavanje KORONA virusa: ima antivirusno dejstvo i sprečava infekcijeOvo je najbolje VOĆE za sprečavanje KORONA virusa: ima antivirusno dejstvo i sprečava infekcijeJedna voćka ima lekovito dejstvo u pandemiji korona virusa - pojačava imunitet i štiti od infekcije!

Ne jedite nakon 20 sati

Tri ili četiri obroka mogu se planirati u vremenu kada smo budni. Od 8 sati ujutru, pa do 20 sati moguće je pojesti čak i pet manjih obroka, ali nakon 20 sati više ne bi trebali jesti. Ako nas glad ipak savlada, možemo pojesti obični jogurt ili neku voćku. Time teramo telo da za bazalni metabolizam troši vlastite zalihe. O vrstama hrane koju možete grickati pogledajte u savetu broj četiri.

Ne kombinujtte masti i ugljene hidrate

Uvek imamo opravdanje da nemamo vremena za kombinovanje hrane, život je brz, izvori brze hrane su takvi kakvi jesu... Sada u karantenu mnogi imaju više vremena za planiranje obroka. Pre svega, naučite šta su ugljeni hidrati (hrana od brašna, skroba, krumpira, pirinča, slatkiši), masti (biljna i životinjska ulja, proizvodi od masti) i proteini (mesa i mesne prerađevine), s tim da su mesa uglavnom kombinacije masti i proteina. Potrudite se ne kombinujte masti i ugljenih hidrata. Na primer, ako na jelovniku imate meso, ne radite prilog od krompira, pirinča ili testenine, i ne konzumirajte hleb. Tako onemogućavate povećano odlaganje masti u masne sćelije. Radije posegnite za kombinacijama mesa i povrća, što čini vrlo široku lepezu jela.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.