Nova istraživanja: da li bi vitamini mogli da izleče migrenu?

Da li će vitamini moći da zamene sve lekove u prevenciji migrene?

Migrena je hronična bolest koju karakterišu napadi glavobolje, umerenog ili jakog intenziteta, pulsirajućeg osećaja. Glavobolju najčešće prate mučnina, povraćanje i preosetljivost na svetlost i na zvuke. Ona se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a nova istraživanja pokazala su da biste možda mogli da ih sprečite dovoljnim unosom određenih vitamina.

Doktorka Suzan Hegler i njen tim saradnika su u dečijoj bolnici u Sinsinatiju sproveli istraživanje među pacijentima u Centru za dečije glavobolje. Studija je uključivala pacijente sa migrenama kojima je analziom krvi utvrđena osnovna linija nivoa vitamina D, riboflavina, koenzima Q10 i folatne kiseline. Za sve navedene je, u prethodnim studijama, zaključeno da imaju neki uticaj na migrene.

Većina ispitanih pacijenata je preventivno pila lekove za migrenu i dobijala vitaminske suplemente, ako su im nivoi vitamina bili niski, dok je samo mali broj ispitanih koristilo samo vitamine - tako da istraživači nisu bili u mogućnosti da sa sigurnošću utvrde koliko su vitamini efektivni kod prevencije migrena.

Kada telu nedostaju vitamini K i H: 5 simptoma na koži, kosi i noktima zbog kojih morate pojačati vitaminsku ishranu...

Prema rečima ove doktorke "potrebno je sprovesti još istraživanja kako bi se zaključilo da li je dodatak vitamina efektivan kod pacijenata sa migrenom generalno, i da li će pacijentima sa malim vitaminskim deficitom suplementi pre pomoći."

Dr Hegler i njen tim su otkrili da devojčice i devojke imaju veći deficit koenzima Q10 od dečaka i momaka, koji su imali veći deficit vitamina D. Takođe je utvrđeno da pacijenti sa hroničnim migrenama imaju manjak koenzima Q10 i riboflavina, od onih koji imaju epizodične migrene.

Ranije studije su pokazale da određeni vitamini i njihov manjak mogu biti važni za migrene, ali studije koje su koristile vitamine kao prevenciju za migrene pokazale su, do sada, kontradiktorne rezultate.

nova_istrazivanja_da_li_bi_vitamini_mogli_da_izlece_migrenu_2

Izvor: Lovesensa

Priredila: Bojana Đorđević

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.